Unul dintre marile momente de fericire din viața unui proaspăt absolvent de liceu este acela în care află că a intrat la facultatea visată. Însă până să ne bucurăm cu adevărat de experiența pe care ne-o va oferi studenția, unii dintre noi mai avem de făcut un pas foarte important: mutatul din oraș. Și de acolo ce o sa se întâmple? Oare cum vom face față acestei „schimbări de realitate” la București? Pare că nu ne-am gândit chiar atât de departe. Ei bine, în cele ce urmează, vom demonta câteva mituri legate de viața din capitală.
1. „Cum o să te descurci tu măi, mamă, în tot Bucureștiul ăla?”
Ce se spune: te vei acomoda greu fiindcă sunt multe modificări ce apar brusc și nu îi mai ai pe ai tăi care să te ajute.
Cum este de fapt: nici nu îți dai seama cum trece timpul și ce repede te-ai adaptat la noul stil de viață. În plus, părinții sunt mereu la un telefon distanță pentru a te îndruma.
2. „O să îți vină rău de la atâta supă la plic.”
Ce se spune: viața la cămin este plină de lipsuri.
Cum este de fapt: confortul de acasă a dispărut, însă vei învăța să te descurci în orice situație și să îți împarți lucrurile cu restul.
3. „Nici nu o să simți cum trec stațiile una câte una, parcă zbori.”
Ce se spune: metroul este un mijloc de transport în comun rapid.
Cum este de fapt: da și nu. Atunci când este liber, este foarte util. Dar când prinzi ora de vârf și stai lipit de ușă după ce te-ai grăbit să intri, parcă mai bine îl așteptai pe următorul.
4. „Lasă, mamă, că e lumea bună la București, ai cu cine să te înțelegi.”
Ce se spune: oamenii sunt educați.
Cum este de fapt: marea majoritate a oamenilor au maniere bune, însă dai și de oameni care te vor scoate din sărite și care te vor lăsa rece.
5. „Din atâta lume, s-o găsi unul să sară și pentru tine.”
Ce se spune: vei da tot timpul de cineva care să te ajute.
Cum este de fapt: ai fi surprins, însă nu e mereu cazul. Vei avea norocul să întâlnești persoane care vor fi foarte amabile cu tine, dar și persoane care te vor trata ca pe un străin. Nu te descuraja! Asta nu este întocmai ceva rău, cu ocazia asta îți vei cunoaște limitele și vei învăța să te descurci singur. Poate că asta este șansa ta să te iei prin surprindere.
6. București = junglă
Ce se spune: Bucureștiul este un oraș dezordonat în care nu te adaptezi cu ușurință.
Cum este de fapt: din contră! Adică, normal, nu te-a mințit nimeni atunci când ți-a spus că Bucureștiul este o „junglă de beton”, însă de adaptat, sigur o vei face într-o clipită. Aici poți face constant câte ceva – fie că este vorba de învățat, de ieșit la cafea cu prietenii sau doar la o plimbare prin parc. Sunt multe locuri care te pot face să te simți ca acasă. Ai să vezi, atunci când nu le cauți, vin chiar ele la tine!
7. „Păi vezi că dacă te duci acolo trebuie să fii și tu mai înfipt, o să facă ăia din tine ce vor!”
Ce se spune: dacă sunt timid, nu o să-mi fac niciun prieten.
Cum este de fapt: ai să vrei să fie adevărat! Odată cu începerea facultății, vei avea propriul grup de prieteni cu care să ieși și o să îți placă! Bucureștenii sunt oameni care abia așteaptă să stea la povești, iar dacă văd că nu „îndrăznești,” îți vor pune destule întrebări încât să nu te lase să taci prea mult. Și vor fi curioși să știe lucruri despre tine, mai ales dacă sunteți colegi de facultate. Fiți voi înșivă și nu vă stresați prea tare în legătură cu ce vor crede ceilalți.
Stai, voiai mai mult? Ei bine, unde ar mai fi farmecul dacă ți-am spune noi totul? Vrem să îți dăm șansa să observi chiar tu, cu ochii tăi, cum stă treaba. Și indiferent de situație, viața la București te va învăța să te bucuri de moment și de ce oportunități îți apar în cale. Cine știe peste ce persoană minunată dai, în ce loc extraordinar ajungi sau ce vis reușești să îți îndeplinești. Totul e unic, mai ales când nu știi la ce să te aștepți, deci nu îți face prea multe griji și … trăiește!