Tehnologia. Ne înconjoară la aproape fiecare pas. 

Te trezești. Care e primul gând care îți apare în minte? Să-ți verifici notificările. 

Ai cursuri. Trebuie să deschizi laptopul și să stai cu ochii lipiți de ecranul rece și inexpresiv din spatele căruia se aud voci monotone, care par a-ți nimici până și cea mai mică urmă de dorință de a face ceva realmente productiv sau creativ pentru sine.

Totuși, nu suntem lipsiți de speranță în acest cerc vicios digital. Și aici ne vine în ajutor concursul LinguART!

Unii, care duc dorul unei perioade în care arta era făcută într-o manieră clasică, ar putea privi cu nostalgie spre un trecut în care scriitorul era „scriitor” și pictorul era „pictor”. 

Unde se poate trage linia dintre trecut și viitor? Unde putem împăca tendințele tradiționaliste cu cele progresiste? Din fericire, o asemenea graniță se lasă greu definită, permițând o libertate de creație enormă artiștilor din toate domeniile. 

Cine ne mai poate impune limite imperativelor interioare inovatoare, când putem da viață în format digital (și nu numai) ideilor dintre cele mai diverse?

Cu toții avem o imagine cât de cât clară asupra marilor artiști care ne-au modelat, în mare parte, felul în care ne raportăm la artă. Putem, spre exemplu, să ne uităm la un pictor ce se bucură de o popularitate considerabilă în cultura populară, precum Bob Ross. Îi cunoaștem frizura emblematică, la fel și preferința pentru picturile ce surprind peisaje din natură. Cu greu ni l-am putea imagina decât cu o pensulă în mână, lucrând la un peisaj montan sau acvatic, împărtășind bucuria de a picta.

Dar ce ne-ar putea opri din a ni-l imagina pe Bob Ross asemenea unui cyborg, spre exemplu? O jumătate a lui ar rămâne neschimbată, păstrându-și fizionomia specifică, dar cealaltă jumătate ar fi cea a unui robot. Cu ajutorul mijloacelor digitale, precum Photoshop și multe altele, această transformare este mai mult decât posibilă! Tot ceea ce ne lipsește este puțină îndemânare, găsirea PNG-ului potrivit, și, bineînțeles, cunoașterea unor noțiuni de bază ale programului.

Sună complicat? Probabil. Dar nu la fel de complicat este și să știi cum să mânuiești pensula în așa fel încât să obții efectele dorite pe șevalet, cum să îți structurezi ideile în povestire pentru a captiva cititorul, cum să setezi aparatul foto pentru a surprinde cadrul perfect sau cum să alegi cele mai potrivite efecte pentru a reda cât mai fidel ideea dorită într-un scurtmetraj.

Ce putem constata? Indiferent de tipul de artă pe care alegem să îl facem, avem nevoie de abilități specifice fiecăruia. Astfel, nu trebuie să subestimăm nivelul de efort care intră în procesul de creație al fiecărei lucrări, fie ea proză, pictură, fotografie, design grafic sau scurtmetraj.

Dar cine să ne lămurească mai bine cu privire la cum te poate transforma experiența de a-ți da frâu liber spiritului creator, în cadrul unui concurs menit tocmai să facă asta, decât persoane care chiar au participat la LinguART? 

 

Am participat la LinguART în 2019, la secțiunea „Desen”. Eram în anul 1 la licență și mi-a plăcut mult că în această facultate se promovează arta și talentul. Faptul că m-am înscris a fost o experiență deosebită, care m-a ajutat să apreciez arta și artiștii. 

Dacă te descurci la orice din această sferă a artei (desen, poezie, proză etc.), ce mai aștepți? Înscrie-te la concursul care îți poate oferi șansa de a te dezvolta!– Teodora Pintilie, participant la edițiile anterioare

 

LinguART m-a ajutat mult să recapăt încredere în scris, în special datorită workshopului de poezie. Coordonatorii sunt niște oameni faini, deschiși, fiecare cu o abordare diferită, menită să inspire pe oricine, iar atmosfera a fost una relaxantă și prietenoasă, unde ești sigur că primești un feedback încurajator. 

Mi-ar fi plăcut totuși o mai bună organizare în ceea ce privește expoziția finală, cu privire la comunicarea mai clară a orelor de deschidere, pentru că e important pentru niște artiști la început de drum să ne vedem arta expusă, poate pentru prima oară. Inițiativa e una minunată și m-aș bucura enorm ca proiectul să continue, cine știe, chiar în direcția unei reviste, așa cum au alte universități din țară. – Anisia Anghel, participant la edițiile anterioare

 

Pentru mine, să particip la LinguART a fost o experiență tare frumoasă. Cum am văzut afișul, m-am și înscris. Mi-a plăcut super mult cum arăta, era foarte artistic și vreau să felicit persoanele care l-au făcut. 

Țin minte că am trimis materialul cu care am participat cu fix două ore înainte de deadline. Am scris pe moment totul, nu eram într-o stare prea bună, dar, cumva, să îmi transpun sentimentele de atunci în materialul cu care am participat la concurs, m-a făcut să mă simt mai bine. Îmi amintesc că am primit un feedback tare drăguț pe el.

Îmi place mult ideea concursului și cred că din ce în ce mai multă lume ar trebui să participe, pentru artă, fie că sunt pasionați de ea sau nu. Până și simpla încercare contează, iar workshopurile sunt mai mult decât bine venite. Sunt tare curioasă în legătură cu ediția de anul acesta, pare a fi și mai interesantă, dacă este posibil. – Talida Izdrăilă, participant la edițiile anterioare

 

Așa cum reiese și din mărturiile participanților la edițiile trecute, fiecare are un mod diferit de a vedea lumea, de a se inspira. Ce poate fi nesemnificativ pentru o persoană, poate fi muza alteia. La fel se poate spune și despre viitor. Pentru unii, acesta reprezintă o mare frică, altora, viitorul le oferă speranță.

Haideți să deprindem arta de a privi înainte prin LinguART, unde veți putea să vă arătați diversele talente de la proză până la design grafic. Dar asta nu e tot! Anul acesta, puteți lua parte la webinare cu persoane de la care ne putem lua inspirația în moduri nebănuite!

Vă puteți înscrie în perioada 19-27 martie aici: https://forms.gle/x2f88PAK8ttHfH3W8.

Abia așteptăm să vă vedem capodoperele!

Share This