Admiterea 2023 – O călătorie magică spre Ținutul Comorilor

3-14 iulie 2023, Strada Pitar Moș, nr. 7-13. E mare zarvă, vezi oameni de toate vârstele: tineri, părinți, frați, surori. Toți sunt vizibili emoționați și își verifică actele: poze, diploma de bac, foaia matricolă… Tricouri albastre mișună peste tot, ghidează oamenii, taie poze, verifică copiile și originalele, capturează momentele.

De îndată ce intri pe ușa facultății, rămâi fascinat de priveliștea ce ți se arată în toată splendoarea. Ajuns pe un tărâm ascuns de ochii lumii, te lași fermecat de nisipul sclipitor și de grandoarea piramidelor. Tot ce vezi te încântă, dar totuși, care e scopul călătoriei tale? Deodată, zărești o pată albă pe covorul nisipos. Ce să fie oare? Te apropii temător, dar îți dai seama că nu este altceva decât un bilețel. Împăturit și legat cu o panglică albastră, își așteaptă posesorul. Citește-l, e pentru tine! Îl despăturești plin de emoții și descoperi mesajul: „Tinere explorator, nu-ți pierde curajul, încrederea și ambiția! Ai o misiune de dus la bun sfârșit – să descoperi una dintre comorile locului, un cufăr magic plin de cărți și suveniruri tradiționale din întreaga lume. Multă baftă!”

Astfel va începe povestea viitorului student care, în această vară, va face primii pași în căutarea bogăției culturale, lingvistice și intelectuale. Primul hop – Admiterea! Esențial pentru Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și ASLS România, acest proiect va aduna laolaltă aportul valoros al voluntarilor și profesorilor de a asigura un demers practic și eficient al admiterii.

În perioada 3-14 iulie, vor avea loc primele două etape importante ale procesului de admitere, preînscrierea și înscrierea. Prima etapă presupune completarea unui formular electronic obligatoriu cu datele personale necesare procesului. Ulterior, candidații se vor prezenta cu dosarul propriu la sediul din strada Pitar Moș, pentru înscriere. Acest pas le va asigura prezența la proba cea mai importantă, examenul de admitere, reintrodus după perioada dificilă marcată de pandemia de Coronavirus.

Admiterea are o însemnătate aparte pentru toți cei implicați. Candidații percep momentul drept șansa spre un viitor strălucitor, profesorii așteaptă cu speranță noi studenți dornici să aprofundeze studiul limbilor respective, să-și descopere pasiuni aferente specializării lor și să tindă spre culmile succesului.

Pentru voluntarii ASLS, admiterea este un moment de recunoștință și de realizare a tuturor experiențelor pe care le-am acumulat de-a lungul acestor ani de facultate. Este o ocazie minunată să interacționăm cu cei care ne împărtășesc pasiunile și iubirea pentru limbi străine. Fiecare tricou albastru este un student care a trecut și el prin emoțiile înscrierii și care e gata să îți ofere sfaturi utile și să fie un sprijin permanent, la care să poți apela oricând.

Căldura nu e prietenul nostru, iar orele pot părea prea lungi. Dar ce este mai frumos decât să contribui la parcursul unei noi generații?

Cum admiterea lasă în urmă momente și amintiri minunate, câțiva voluntari ASLS și-au împărtășit propriile gânduri legate de admitere:

„A fost o experiență extrem de plăcută. Deși nu este ușor să ai același program timp de aproape două săptămâni, faptul că întâlnești atât de mulți oameni și sentimentul pe care ți-l oferă posibilitatea de a-i ajuta, te face să nu mai simți oboseala, ci doar o împlinire la finalul zilei.

Mulți ar putea spune că este greu să lucrezi cu viitorii studenți, pe unii chiar să îi îndrumi, însă, cu puțină experiență și documentare în spate, poți oferi un sfat care să schimbe viitorul noilor înscriși. Admiterea FLLS este un proiect la care într-adevăr, trebuie să fii atent la o serie de factori, dar alături de o echipă dedicată orice este posibil.”

(Mădălin Catană – Coordonator Admitere 2022)

 „Admiterea a fost primul proiect la care am participat în calitate de voluntar activ. Pentru mine a fost o experiență foarte frumoasă, mai ales că am avut ocazia să cunosc persoane din asociație și să leg prietenii cu acestea. Echipa coordonatoare era mereu acolo să ne motiveze, iar printre sutele de dosare care ne-au trecut prin mâini, mai spuneam o glumă sau mai puneam o melodie, tocmai ca să nu simțim oboseala și moleșeala care ne cuprinsese. Fiecare proiect al asociației noastre este frumos, însă acesta este cel care mi se pare că ne aduce cel mai mult împreună, mai ales că petrecem câte cinci-șase ore împreună pe zi timp de două săptămâni și ne obișnuim unii cu ceilalți. Acest proiect este și va rămâne unul dintre proiectele mele de suflet, mai ales că ne dă oportunitate nouă, voluntarilor, să ne simțim ca într-o familie.”

(Diana Avădanei – Voluntar Admitere 2022)

„Am fost atât voluntar, cât și Asistent-Coordonator în cadrul Admiterii FLLS, și pot spune că a devenit proiectul meu de suflet. E plăcut să ajungi adormit la 7 dimineața în fața facultății și să vezi candidații emoționați – brusc ai un scop și parcă ești plin de adrenalină, de dorința de a-i ajuta cum poți mai bine. Cred că e unul dintre cele mai solicitante proiecte, mai ales pentru că iei legătura cu o gamă largă de tipologii de oameni și trebuie să fii mereu calm pentru a gestiona situațiile neplăcute. Nu contează că ești acolo de 6 – 7 ore, zâmbetul și energia prin care primești candidații sunt două calități de bază pe care trebuie să le ai până la finalul proiectului. Legat de anul trecut…cred că am făcut kilometri întregi de la telefonul care suna continuu până la sala de preînscrieri. Am avut mulți candidați, afară era cald și răbdarea lor scădea. Ne-am străduit să mulțumim pe toată lumea și cred că am reușit să ne atingem scopul. Sunt foarte multe lucruri care trebuie prevăzute, dar voluntarii sunt mereu acolo pentru a descurca totul. Aș repeta experiența de un milion de ori, e un haos care te face dependent și e tare plăcut să revezi candidații în octombrie pe holurile facultății, să știi că și tu ai avut o contribuție la îndeplinirea visului lor.”

(Oana Brichiuși – Asistent-Coordonator Admitere 2022)

Amintiri magice, depănate de tineri ce au trecut, la rândul lor, prin emoțiile admiterii, bucurându-se în prezent de viața lor ca studenți ai Facultății de Limbi și Literaturi Străine. Ar mai fi multe lucruri de adăugat, dar dacă ar fi să rezumăm toate ideile în câteva cuvinte, am putea spune că Admiterea 2023, la fel ca în toți ceilalți ani, reprezintă cheia cu ajutorul căreia poți deschide comoara secretă a succesului!

 

Share This