Câțiva ani mai târziu, după ce pandemia a dus la anularea oricărui tip de activitate, suntem entuziasmați să ne reluăm obiceiurile în cadrul unui proiect de suflet. Pe 5 mai, de la ora 17:00, Seara Culturală Portugheză a deschis ușile Facultății de Limbi și Literaturi Străine cu sediul în Pitar Moș, nr. 7-13. Plini de fericire, am pășit pe holurile facultății, pregătiți să ne bucurăm de o doză de cultură și de distracție. O seară culturală este un eveniment în care se celebrează obiceiurile și tradițiile unei țări sau, după caz, peninsule, prin activități interactive și educative ce îmbină muzica, dansul, arta și mâncarea. Au avut loc diferite activități specifice Portugaliei, care au avut scopul de a ne purta pe meleagurile acestei țări cunoscute pentru tradițiile ei, dar și printr-un workshop introductiv despre cultura țării unde se termină țărmul și începe oceanul. După ce lecția introductivă a luat sfârșit, am luat parte la celelalte jocuri și activități pregătite de echipa coordonatoare. Am participat la un Treasure Hunt, unde concurenții trebuiau să găsească anumite săli cu ajutorul indiciilor primite de la voluntari, ca mai apoi să continuăm cu un Escape Room. După aceste activități, ne-a așteptat un bufet cu specific portughez. Ne-am încărcat bateriile, apoi unii dintre noi am mers să facem câteva poze la Photobooth, iar alții au luat parte la un mic atelier de pictat, unde voluntarii le-au oferit participanților ceai și cafea. O ultimă surpriză de care am avut parte a fost piesa de teatru, pregătită de membrii Clubului de teatru EMIL – un grup de oameni foarte talentați. Acest proiect a reprezentat atât întoarcerea la seria de evenimente mult îndrăgită de către studenți, profesori și voluntari de tip Seri Culturale, cât și o oportunitate de a descoperi cultura portugheză într-un mod interactiv.

 

Mai mulți participanți și coordonatori ai proiectului și-au exprimat opinia și au dorit să-și împărtășească experiența pe care au avut-o în cadrul acestui proiect:

„A fost un eveniment foarte bine organizat și mă bucur că am participat. Pentru că este prima dată după mult timp în care se organizează, cu siguranță a fost o adevărată provocare pentru toți. Sunt studentă în anul II la Portugheză și pot spune că m-a ajutat foarte mult să cunosc tradițiile, gastronomia locală, iar activitățile au fost foarte bine pregătite și interactive. Foi uma noite de sonho!” (Ana-Maria Văduva, participant Seara Culturală Portugheză 2023)

 

 

 

 

„Mi-a plăcut foarte mult. Este primul proiect pe care l-am organizat în calitate de coordonator și recunosc că am avut o teamă că nu vom avea așa mulți participanți, dar m-am înșelat, iar implicarea lor la activitățile pe care le-am pregătit a fost destul de mare și asta m-a bucurat enorm. Aceștia s-au distrat, s-au simțit bine și s-au bucurat de liniștea pe care au avut-o pictând, iar asta este tot ce contează.” (Ștefan Cărămidaru, Organizator Seara Culturală Portugheză 2023)

 

 

„Am prins chiar trei Seri Culturale înainte de pandemie. Fiecare a fost diferită, a avut stilul ei, și a oferit experiențe aparte. Am fost tare nerăbdătoare să văd iar organizată o Seară Culturală, iar prima din acest an a fost Seara Culturală Portugheză, care chiar a avut loc într-o zi specială, pe 5 mai, de Ziua Internațională a Limbii Portugheze. Anul acesta am avut onoarea, aș putea spune, să fac parte din organizare și să mă bucur alături de echipă de fiecare provocare care ne-a apărut în cale. Piesa de teatru, Escape Roomul și alte activități interesante au atras mai mulți participanți, în special prăjiturile delicioase pasteis de nata. Noi sperăm că toată lumea s-a simțit bine și că vor dori să participe și la viitoarele Seri Culturale.” (Andra Iosif – Supraveghetor Seara Culturală Portugheză 2023)

 

 

 

„Am fost Asistent-Coordonator la Seara Culturală Portugheză și experiența de echipă și proiect o să rămână în memoria mea mult timp. Este primul proiect pe care l-am coordonat și unul dintre cele care pot spune că mă reprezintă. Cu toate că a fost greu la început, pentru că nu știam exact cum se procedează cu aceste Seri Culturale, ne-am redresat rapid. După mii de mailuri și mii de telefoane, cel mai mult m-am bucurat atunci când am văzut că participanții se implică în activități și le îndrăgesc. Sper ca aceste Seri Culturale să nu se termine aici și să fie cât mai multe, fiind o tradiție a facultății noastre.” (Christiana Enache, Organizator Seara Culturală Portugheză 2023)

Așadar, o Seară Culturală este o experiență memorabilă și o oportunitate minunată de a descoperi cultura și tradițiile unei țări sau peninsule, iar, pentru noi, Seara Culturală Portugheză a fost un eveniment deosebit. Dacă vă doriți să descoperiți culturi, tradiții noi, însă nu ați vrea din diverse motive să plecați din țară, Serile Culturale, organizate de ASLS, sunt o alternativă mult mai potrivită! Vă așteptăm cu drag să participați în număr cât mai mare la următoarele Seri Culturale, pentru că este o oportunitate minunată de a descoperi și de a experimenta o cultură nouă!

 

Share This