Targul de Carte Gaudeamus, incheiat ieri, a inregistrat o dubla performanta: cei mai multi vizitatori (96.000) si vanzari-record. Votul publicului a directionat trofeul pentru presa scrisa catre Evenimentul zilei.

Ca niciodata pana in acest an, imbulzeala de la Targul de Carte Gaudeamus, aflat la a XIV-a editie, a dat multa bataie de cap celor prezenti, care au trebuit sa traverseze un adevarat infern, pe drumurile in lucru si pe intrarile laterale de la Romexpo. In cele cinci zile, de miercuri pana duminica, numarul vizitatorilor la cele 450 de standuri amenajate in Pavilionul Central, a fost de 96.000 de persoane.

Acest numar-record de vizitatori, inregistrat vreodata in Romania la vreun salon de carte, este cu atat mai surprinzator cu cat la aceasta editie s-a platit, pentru prima data, un bilet de intrare in valoare de 3 lei.

Comparativ, in 2006, s-au inregistrat doar 92.000 de vizitatori. Ziua de varf a fost, bineinteles, cea de sambata, cand s-a inregistrat o afluenta de 31.000 de oameni.

Gainusa, mai vandut decat Liiceanu

Editura Humanitas declara vanzari de peste 3 miliarde jumatate de lei vechi, iar miercuri, in prima zi a targului, au fost vanzari cu 50a mai mari decat in prima zi a anului trecut. Cele mai intrebate titluri au fost „Fara cap si fara coada. Roman rotund”, a lui Mihai Gainusa, „Despre seductie”, a lui Gabriel Liiceanu, si „Mi-e rau la cap, ma doare mintea”, cu noile perle de tranzitie adunate de Radu Paraschivescu. De la Humanitas Fiction, „Maestrul si Margareta”, a lui Mihail Bulgakov s-a dat ca painea calda.

Pentru Curtea Veche vanzarile au fost mai mari cu 20% fata de anul trecut, iar cel mai mare succes l-a avut volumul „Sa gatim cu Jamie”, a lui Jamie Oliver, vandut in peste 1.000 de exemplare, „Fortareata alba”, a lui Orhan Pamuk, si „Inteligenta emotionala”, de Daniel Goleman, ultimele doua titluri cu 800 de exemplare vandute.

La Rao, „Istoria uratului”, a lui Umberto Eco, una dintre cele mai ravnite carti, desi a costat 126 de lei, s-a dat in peste 1.000 de exemplare, iar urmatoarele doua titluri din topul vanzarilor Rao sunt: „1001 carti de citit intr-o viata” si thrillerul „Biblia de lut”, scris de ziarista Julia Navarro.

Sursa: OnlineStudent

Share This