Începând cu semestrul al II-lea, DOINA RUȘTI va ține un curs de creative writing la Universitatea din București. De-a lungul a 12 ateliere, cursanții vor afla cum se scrie o poveste, de la flash-ul epic la scenariul de film și la roman.

Orice ficțiune narativă ia naștere printr-un joc, care te ajută să înveți traseul și, mai ales, cum să eviți capcanele lui. Restul, spune Doina Ruști, „este talent, râvnit și învinuit pentru orice detaliu, însă, din păcate, greu de întreținut. Educația naratologică nu ține locul emoției, dar cel puțin te împiedică să devii  penibil.”

Periodic, au fost programate și întâlniri cu prozatori importanți, scenariști și alți creatori.

Primul invitat al Doinei Ruști este DAN LUNGU, scriitorul momentului și reper important în proza contemporană. Evenimentul va avea loc miercuri, 28 februarie 2018, ora 18:00, în Sala James Joyce, a Facultății de Limbi Străine (Pitar Moș, nr. 7-13)

Vor urma alți scriitori de top, printre care Ioana Pârvulescu, Florin Iaru, Octavian Soviany, Cristi Teodorescu, Radu Găvan și regizorul Paul Negoescu.

Cursul se derulează în cadrul Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (MTTLC), coordonat de Lidia Vianu, care este, se pare, unul dintre cele mai căutate masterate ale Universității din București.

La sfârșitul semestrului va avea loc tradiționalul mega-atelier de traducere de text literar, ținut anual de Lidia Vianu, la care sunt invitați scriitori și editori britanici. Anul acesta masterclass-ul va cuprinde proză scurta românească tradusă de studenţi. Nuvelele vor apărea în final într-o antologie bilingvă la Contemporary Literature Press.

 

DOINA RUŞTI este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane. Tradusă în numeroase limbi, invitată la evenimente internaţionale, s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă şi construcţie solidă. Dintre romanele sale, unele reeditate în colecția Top 10+, amintim „Fantoma din moară” (2008), roman amplu despre comunismul românesc, distins cu Premiul pentru Proză al USR, „Zogru” (2006) și „Lizoanca” (2009) — recompensat cu Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române.

„Manuscrisul fanariot” (2015) și „Mâța Vinerii” (2017), două bestselleruri, au deschis seria ficțiunii istorice.

Doina Ruşti trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar (UNATC) şi scenarist.

Pagină web: http://doinarusti.ro

 

DAN LUNGU (n. 15 septembrie 1969) este unul dintre cei mai apreciați și mai traduși scriitori contemporani, prozator cunoscut în primul rând prin „Sunt o babă comunistă!”, roman multi-tradus, premiat și ecranizat de Stere Gulea.

Lider al noii generații, Dan Lungu este autorul mai multor romane de succes, printre care „Raiul găinilor”, „Cum să uiți o femeie”, „În iad toate becurile sînt arse” ș.a.

La fel de cunoscut și în Europa, a fost tradus la edituri prestigioase, iar în Franța i-a fost acordată înalta distincție de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres.

Dan Lungu e universitar, inițiator al Club-ului 8, co-fondator al Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), ceea ce a contribuit la deschiderea europeană a literaturii române.

Ca senator, activează în Comisia de cultură și media a Parlamentului.

 

Share This