Având în vedere prezenta situație a propunerilor de modificare și completare ale Codului Penal, ale Codului de Procedură Penală și ale unor legi privind sistemul judiciar, Asociația Studenților din Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (ASLS) dorește să își prezinte în mod public opinia asupra evenimentelor actuale. Fiind conștienți de implicațiile negative însemnate ale schimbărilor propuse, nu acceptăm să rămânem indiferenți și ne alăturăm mișcărilor de protest desfășurate de celelalte asociații studențești la nivel național cu sprijinul Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Avem dreptul și obligația de a ne informa și de a ne spune părerea într-un stat ce atentează la dreptul la libera exprimare. În urma unei informări amănunțite, studentul va putea recunoaște automat neregularitățile apărute în urma oricărei schimbări la legile vizate. Abilitatea de a recunoaște aspectele negative ale acestor modificări la nivel juridico-administrativ este necesară, noi fiind membri ai societății ce va avea de suferit de pe urma lor.

Astfel, nu trebuie să uităm că, înainte de a se realiza o schimbare concretă la nivel legislativ, fiecare dintre noi ar trebui să se informeze despre principiile ce stau la baza procesului de legiferare. În urma procesului de informare, se poate constata că propunerile ce constituie obiectul nemulțumirilor noastre nu respectă principiile statului de drept. În consecință, asociația noastră îndeamnă toți studenții să participe la proteste, pentru că noi reprezentăm vocea viitorului. Reamintim și subliniem că acest demers nu are scopuri politice, ci de trezire a conștiinței sociale.

Pasivitatea față de aceste decizii în domeniul justiției va avea consecințe dramatice pentru fiecare membru al societății. În fața unei sfidări flagrante a statului de drept, cele mai importante mijloace de a ne apăra valorile rămân informarea populației și exprimarea fără echivoc a principiilor noastre.

„Este trist că suntem în punctul în care persoanele responsabile de bunăstarea țării se preocupă de dezincriminarea fărădelegilor și schimbarea legilor justiției, astfel încât legea să fie cât mai permisivă cu cei care o încalcă. Consider că acest lucru nu ar trebui permis într-un stat ce se dorește a fi democratic, iar studenții și tinerii români, indiferent de orașul în care se află, trebuie să ia atitudine și să iasă în stradă pentru a-și exprima dezacordul cu privire la ceea ce se întâmplă în momentul de față. Avem hotărârea necesară pentru a schimba ceva, iar acesta este momentul să demonstrăm că mișcarea studențească este vie și că avem un cuvânt important de spus. Viitorul este în mâinile noastre!” – declară Robert HERMENEANU, Președintele ASLS

Share This