Viața noastră s-a schimbat complet. Cum e acum? Cum era înainte? Rezistăm? Puteam jongla cu toate? Da. Și da.

Aud alarma și îi dau snooze până la 8:55. Mă ridic somnoros din pat și merg să mă spăl pe dinți în timp ce încerc să-mi amintesc orarul. Pornesc laptopul și încerc să-mi găsesc o poziție confortabilă în pat. Cer colegilor pe Whatsapp linkul, așa cum fac în fiecare zi, și-mi deschid 30 de tab-uri cu tot ce am nevoie pentru curs. Primesc accept, dar, când mi se deschide camera, realizez că încă sunt în pijamale.

Autobuzul e plin la 7 jumătate dimineața și cu greu mă strecor afară din mijlocul de transport. Traversez repede bulevardul, trec pe lângă Mega Image și îmi iau o cafea de la 5 To Go. Băiatul de acolo îmi urează succes și fug spre facultate încercând să nu vărs pe mine niciun strop de cafea. O intenție bună, năruită însă de ușa din Pitar Moș, pe care o deschid cu greu și pe care o las în urmă, grăbindu-mă spre seminarul de Practica Limbii de la etajul al doilea.

 Am doar trei ore de Practica Limbii azi. Verificăm plictisiți tema și profesoara începe să ne predea ceva nou. Suntem cuceriți de micul concurs de „Kahoot!” despre lecție și râdem un pic de pronunția unuia dintr-un exercițiu de listening. Mereu sunt entuziasmat să-mi exersez abilitățile în breakout rooms cu colegii, pentru că așa văd cum mă descurc și ne mai și cunoaștem între noi. Încep biatlonul pauzei: sprintul până la toaletă și finala chefi la cuțite pe sandwichuri. Mă întorc cu două minute înainte să înceapă următorul curs.

E coadă mare la xeroxul de la subsol și am un sentiment că voi întârzia la următorul curs. Trag aer în piept și îmi aștept rândul răbdătoare – până la urmă, nu fac mai mult de cinci minute până în sala de curs, ba chiar am timp să îmi iau un sandwich de la bufet. Zis și făcut! După ce îmi primesc copiile, mă opresc la bufet pentru un sandwich și un suc, iar apoi urc treptele două câte două până înapoi la Practica Limbii. Profesoara nu este în clasă, iar colegii mei își permit să spună bancuri și să își finalizeze exercițiile în grabă. Mă așez la locul meu și ciocnesc sticla de suc cu colega mea de bancă, în timp ce înfulec repede o parte din sandwich.

Am înțeles noțiunile prezentate azi, iar ultima oră mă găsește plictisit. Am grijă să nu se reflecte lumina când schimb tab-urile, dar văd un meme și nu pot să mă abțin și râd. Mă vede profesorul, dar îi spun că e ceva în legătură cu lecția. Mă crede și răsuflu ușurat. Termin cursurile și mă lungesc în pat. Mă bucur că sunt acasă. Nu mai trebuie să pierd timpul cu naveta. În weekend mă voi întâlni fizic cu colegii pentru prima dată și-mi imaginez cum o să fie. Sunt întrerupt de sunetul unei notificări. Deschid telefonul și văd că am primit tema pe Google Classroom.

Finalul zilei mă găsește extenuată. Îmi îndes caietul și penarul în geantă și aștept ca toată lumea să iasă din sala de clasă. Profesorul dă sfaturi de traducere unui coleg, iar cineva adună de pe jos pentru a patra oară ghemotocul de hârtie pe care tot încearcă să-l arunce la gunoi. Holul e plin – studenți peste studenți care își doresc să meargă acasă sau să mai stea la un suc cu prietenii lor – deci îmi ia câteva minute bune până să ies din facultate. Afară aerul e rece, e deja seară, iar râsetele tinerilor zguduie toată strada. Îmi iau colegii de braț și le propun să mergem să mâncăm ceva, iar ei acceptă fericiți o cină în deplasare. Îmi place viața de student!

***

Cu toate că pandemia ne-a schimbat ritmul de lucru, socializarea și avantajele unei zile petrecute în confort există. S-a făcut o trecere de la autobuz la pat, de la cafenea la roboțelul de cafea de acasă, dar esența a rămas aceeași: încă suntem studenți. Fie că ne petrecem timpul la laptop, fie că alergăm pe holurile facultății, baza pe care creștem a rămas la fel de solidă – suntem aici pentru a învăța și pentru a ne trăi din plin viața de studenți… așa cum putem.

Între 3 și 20 iulie deschidem larg holurile facultății ca tu să te înscrii și să simți măcar puțin mirosul clădirii vechi și impunătoare din Pitar Moș. Admiterea este primul pas al unui student și așteptăm să îl faci în facultatea noastră!

Enigmaticele porți prin care poți să ajungi la FLLS

FLLS. Ai putea crede că acest acronim vine de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. Dar proiectul Zilele Porților Deschise va fi cel care va modifica total semnificația acronimului. Ne aflăm într-un tărâm legendar, în care se scriu epopei și se duc bătălii pe viață și pe moarte, iar însăși soarta omenirii depinde de forța care iese învingătoare în urma acestora – binele sau răul. Și în acest tărâm al FLLS-ului, Fermecatul Loc: de la Loki la Sisif, ne începem incursiunea mitologică.

Indiferent de cunoștințele pe care le ai despre istoria zeilor din mitologii precum cea germanică, romană, greacă, slavă sau asiatică, noi, studenții FLLS, aflați în ipostaza de adjuvanți, suntem gata să te însoțim în această călătorie inițiatică prin Fermecatul Loc. Cu toții am fost în locul tău la început, nedumeriți, debusolați, confuzi, dar și curioși să culegem cât mai multe informații despre ceea ce aveau să ne ceară Marii Zei pentru a putea trece cu bine prin probele de foc ale facultății.

Totuși, ce reprezintă aceste probe? De ce să le parcurgem și, mai ales, cum te poate ajuta trecerea prin această călătorie inițiatică? Fiecare zeu are nevoie de propria sărbătoare pentru a aduna și mai mulți discipoli care să îl venereze. Scopul evenimentului de față este de a te ajuta să alegi zeul potrivit pentru tine, fiecare fiind reprezentat de limbile de care dispune facultatea. Vor fi webinarii la care vor vorbi atât profesori cu experiență vastă în idolatrizarea anumitor zei, precum și unele în cadrul cărora veți comunica cu noi, adjuvanții, pentru a te pregăti cât mai temeinic spiritual pentru ceea ce urmează să trăiești în Fermecatul Loc.

La fel ca în orice mitologie antică, ne numim politeiști. Ceea ce înseamnă că poți alege să te închini mai multor zei, chiar din categorii diferite. În funcție de modul în care dorești să venerezi zeii, adică de programul de studii ales, va trebui să aduci diferite omagii acestora, pentru ca la final să ieși victorios, de cealaltă parte a tărâmului magic. Pentru a pune totul în perspectivă, le vom da zeilor numele generale de A și B.

La Filologie, vei avea de ales doi zei, A și B. Aceștia pot fi dintre cei mai diverși, întrucât această secție permite cea mai mare libertate de alegere. Va trebui să citești multă literatură pentru a intra în grațiile zeilor aleși, precum și să compui propriile texte, în care să le aduci zeilor omagii.

La Traducere și Interpretare, pe lângă cei doi zei principali pe care îi vei alege, mai ai de ales un zeu mai mic, C, pe care trebuie să îl slujești timp de doi ani. Aici, zeii pe care îi poți alege sunt mai puțini la număr, iar pregătirea ta ca discipol va consta în tălmăcirea vorbelor zeilor în domenii ce nu țin de literatură.

Cât despre Limbi Moderne Aplicate, lucrurile sunt puțin mai complicate. Deși aici trebuie să alegi un singur zeu, și anume zeul B, întrucât zeul A este întotdeauna Engleza, se mai adaugă și alte spirite, precum Economie, Informatică sau Drept.

Există și posibilitatea de a fi monoteist și de a alege Studiile Culturale drept program de studiu, program cu două subcategorii și anume Studii Americane și Studii Iudaice. Deși există posibilitatea de a alege un zeu B, acesta nu va fi venerat la fel de mult ca zeul A, care va fi Engleza sau Ebraica, în funcție de caz.

Astfel, panteonul FLLS cuprinde oportunități pentru toate preferințele și tocmai pentru a trece cu succes peste proba inițiatică cea mai grea, și anume alegerea zeilor cărora vrei să le dedici trei ani prețioși din viața ta și modul în care vrei să îi venerezi, trebuie să te pui la coadă încă de pe acum în fața porților Fermacatului Loc: de la Loki la Sisif, care te așteaptă cu brațele deschise să îi descoperi tainele.

Te așteaptă zei precum Loki, Thor, Odin din mitologia germanică, Zeus, Poseidon, Hades din cea greacă, Jupiter, Marte, Mercur din cea romană, Rod, Perun și Veles din cea slavă și chiar Brahma, Ghilgameș sau Amaterasu din cea orientală. Dacă vrei să descoperi ce divinitate ți se potrivește, precum și cum să mânuiești ciocanul lui Thor sau fulgerul lui Zeus, Zilele Porților Deschise este evenimentul ideal pentru orice neinițiat care dorește să descifreze enigmele inerente studenției la FLLS.

Create your own destiny!

Înainte să începi să citești acest articol, repetă de trei ori următoarea frază:

Când scrii povestea vieții tale, nu lăsa pe nimeni să țină stiloul în locul tău!

Sunt niște cuvinte magice, dar efectul lor nu o sa apară ca prin minune lângă tine. Deci nu te mai uita în stânga și în dreapta după vreun duh ieșit din lampă; mai bine uită-te într-o oglindă, pentru că răspunsul va fi în fața ta.

TU îți creezi propriul destin. TU ești la cârmă. Doar TU poți decide încotro va merge viața ta,

dar cu puțin ajutor din partea noastră și a invitaților noștri din cadrul „Future Lab”.

Imaginează-ți că Viitorul este creat într-un laborator, că fiecare dintre noi avem acasă o cameră ascunsă și că acolo experimentăm diferite combinații de skill-uri. Uneori ne lăsăm duși de val și alegem ingrediente la întâmplare, pe care le aruncăm într-un bol mare cu lichid verde – verde nu pentru că așa am văzut în filmele cu oameni de știință, ci pentru că reprezintă noi începuturi. Uneori descoperim un leac, alteori conținutul explodează și ne umplem de funingine. Până când, într-o zi, descoperim combinația perfectă.

În cadrul „Future Lab”, noi îți oferim un bol și câteva ingrediente, alături de mai multe manuale de instrucțiuni, specifice fiecărui subiect care îți poate influența viitorul. Din punctul acela tu ești șeful. Tu decizi ce te atrage, ce te face fericit, ce îți sună a „viitor”.

Laboratorul este deschis oamenilor de știință între 9 și 11 aprilie, iar experimentele se vor face în mediul online. Dacă ești pasionat și participi la acest proiect, te asigurăm că vei descoperi măcar leacul practicii profesionale, deoarece fiecare webinar însumează două ore de practică profesională.

Ne vedem acolo!

Be someone’s reason to SMILE

Îți amintești cât de frumoasă era perioada copilăriei? Parcă lumea avea pe atunci cu totul alte culori și parcă îți era mai ușor să zâmbești. Nu erai atât de conștient de problemele vieții cotidiene la fel de mult ca în prezent. Singurele preocupări erau școala, prietenii, jucăriile și desenele animate. Oh! Că tot veni vorba de desene animate: ți-l mai amintești pe Winnie the Pooh? Dar de revistele cu acesta? Eram atât de fascinați de paginile lucioase și pline de poze! Mereu asociem perioada copilăriei cu toate aceste personaje: de la prințesele Disney, până la năzdrăvanii Ed, Edd & Eddy care ne transformau diminețile într-o adevărată aventură.

Și totuși nu putem afirma că toți copiii au avut parte de o copilărie de neuitat. Da, este o realitate foarte tristă dar cât se poate de adevărată. Nu toți copiii îl cunosc pe Winnie the Pooh. Dar aici oare este vorba doar despre desene animate? Nu, fiindcă asta ar presupune că doar copiii care urmăresc desene animate sunt fericiți. Există alte lucruri mult mai importante decât acestea, precum accesul la educație, un acoperiș deasupra capului, alimentația și lista continuă. Cum s-ar putea bucura un copil de o jucărie dacă acesta trăiește în necaz? Cum s-ar putea bucura un copil de o revistă colorată cu Winnie the Pooh dacă acesta nu știe să citească sau dacă pur și simplu nu are posibilități? 

Acum vă adresez o întrebare: ce semnificație îi atribuiți Crăciunului? Sau sărbătorilor în general? Ei bine, pentru noi, voluntarii ASLS, spiritul Crăciunului este cel care ne îndeamnă să aducem zâmbetul tocmai pe fețele acestor copii care poate nu au avut parte de un brad împodobit sau de venirea Moșului. La ce ne referim mai exact? Ei bine, în perioada 7-21 decembrie va avea loc proiectul „Campania Umanitară SMILE”! Acesta constă în strângerea de fonduri pentru copiii din Centrul de Plasament Pinocchio și Casa Sfântul Ștefan.

Pentru noi, voluntarii ASLS, această campanie înseamnă să transformăm Crăciunul acestor suflete într-un A Very Merry Pooh Christmas. Sărbătorile de iarnă sunt un prilej pentru a readuce zâmbetul pe fețele oamenilor și nu în ultimul rând să le amintim că Moș Crăciun există în fiecare de noi.

Suntem LA FEL de diferiți

~ Cum adică? „La fel” și „diferiți” – nu sunt două lucruri diametral opuse, care se anulează unul pe celălalt? De unde până unde? Nu înțeleg. ~

Respiră. Fă un pas în spate. Privește totul din ansamblu. Trage aer în piept. Relaxează-te. Ia un loc. Deschide-ți sufletul. 

Fiecare dintre noi este diferit – în gândire, ca aspect – iar asta este exact lucrul pe care cu toții îl avem în comun. Oricât de încurcată ar fi ața, capătul este mereu acolo și este același pentru toată lumea. 

La ce crezi că ne referim? La diferențele de culoare? La religia pe care o respectăm? La felul în care iubim? 

Mai fă încă un pas în spate. Acum ce vezi?

Noi vedem lacrimi și atacuri de panică, vedem gânduri negre rămase ascunse în străfundul minții. Anxietatea este poate la fel de rea ca orice alt motiv de discriminare, iar depresia scufundă multe personalități într-un ocean fără margini.

Diversitatea în societate a evoluat de la teme precum minoritatea, rasismul și sexualitatea la subiecte psihologice, pentru că, în lumea în care trăim astăzi, orice semn de slăbiciune este preluat ca și cum ar fi un defect monstruos. Și nu este. Fiecare problemă este LA FEL de importantă și, dacă ne permiți, LA FEL de comună. 

Noi vrem să vorbim despre toate astea. Tu nu? 

Proiectul pe care l-am pregătit pentru tine – Diversity – se va desfășura în perioada 9-11 noiembrie, în mediul online, între orele 17:00-20:00. Așa cum am menționat, temele abordate se vor axa și pe obstacolele pe care ni le pune în cale propria minte și sperăm că invitații noștri vor face mulți oameni să respire ușurați. 

Ne vedem atunci, bine?

How to studenție în pandemie

Îți mai aduci aminte când frații, verișorii sau prietenii mai mari îți povesteau cu entuziasm despre anii de studenție? Viața de cămin aromată cu oale de mâncare, petreceri nesfârșite, speranța că îți vei găsi iubirea vieții și cel mai important, libertatea de a ieși când vrei și cu cine vrei fără a mai da socoteală părinților. Sună frumos, nu? Din păcate însă, aceste lucruri erau posibile până să se instaleze pandemia, dar omuleții albaștri din ASLS s-au gândit să-ți ofere o serie de tips and tricks numită „How to studenție în pandemie?” 

1. Imediat după ce ai intrat la curs/seminar închide microfonul. Poate ai observat că în momentul în care un coleg își lasă microfonul pornit se creează o adevărată zarvă. Astfel că, dacă îți dorești să ai o relație la distanță bună cu tovarășii de facultate, ar fi bine să ai microfonul pornit doar atunci când ești întrebat sau vrei să răspunzi la ceva. Fă asta și poporul îți va fi recunoscător! 

2.Profesorii nu sunt chiar atât de exigenți pe cât par. Sigur, e de preferat să arăți că ești prezent la curs/seminar deschizându-ți camera, însă mulți trec cu vederea chiar dacă nu o ai pornită. Mai ales atunci când durează 20 minute să iasă de pe Zoom, să caute documentul cu exerciții și să revină în conferință. Știm, viața e grea și nu toți excelăm la capitolul tehnologie, dar în acest timp prețios poți intra pe Watsapp să te amuzi împreună cu colegii tăi.

3. Poate Busu nu a prezis cum trebuie vremea și se pornește potopul, lăsându-te fără curent sau internet. Sau poate profei i se defectează laptop-ul și vă poate vedea doar pe voi, amuzați pe seama unei colege din provincie, care trebuie să împartă biroul cu găinile bunicii. Nu râdeți. Am pățit! Orice s-ar putea întâmpla, fiți pregătiți să întâmpinați tot felul de probleme, cu zâmbetul pe buze. Nu vine sfârșitul lumii dacă ratați un seminar. Doar să îi trimiteți un e-mail profesorului, în care să îi explicați situația.

4. ASLS e mereu pregătit să vă răspundă la întrebări. Nu ați auzit de cea mai tare asociație din facultate? Păi, să zicem că ei sunt niște supereroi, care încearcă și chiar reușesc să rezolve problemele studenților. Mă rog, nu se vor transforma în băieții de la Digi ca să îți repare netul, dar îți vor răspunde la orice întrebare ai, legată de facultate, cămine, unde este cazul, sau locuri mișto de vizitat prin București, pentru cine este nou și are șansa să stea la cămin pentru câteva ore pe săptămână, în care trebuie să vină la cursuri normale.

Și tocmai pentru că face atâtea lucruri faine pentru voi, ASLS a pregătit, în perioada următoare, un proiect foarte drăguț, menit să prezinte proaspeților bobocei, și nu numai, câteva dintre cele mai importante aspecte ale vieții de student. Pe restul vă lasă să le descoperiți singuri, căci va fi o experiență tare frumoasă, de care vă veți aminti cu drag. 

Evenimentul se numește Freshers’ Week, iar în cadrul acestuia vor avea loc Ceremonia de deschidere (1 octombrie), Seminarul Introductiv (2 octombrie). Da, ați auzit bine, dar stați liniștiți, nu se face prezența și nu vă va întreba nimeni nimic. Ba chiar sunteți încurajați să puneți voi întrebările. V-am pregătit și seri de teatru în aer liber (3-4 octombrie), un training pe Time Management (5 octombrie), pentru că pregătirea pentru un curs pe Zoom nu durează chiar atât de puțin pe cât se crede.  Și, nu în ultimul rând, o Sesiune Informativă cu diferite companii partenere (8 octombrie), pentru că ASLS vă poate aduce chiar și un loc de muncă. Toate acestea se vor ține online, exceptând serile de teatru, la care sunteți așteptați cu mare drag! 

Baftă în noul an universitar!

Let the games begin!

Sambătă seara. Prieteni. Distracție. Tocmai ai luat bacul cu notă mare. V-ați strâns toți pentru a sărbători reușita de a trece de probele de foc ale examenului maturității, care acum par doar o comedie. În timp ce o sorbi din priviri pe a ta Zoe Trahanache, unul dintre prietenii tăi aduce Monopoly.

Te uiți mai atent și observi că nu e orice joc de Monopoly. Toate proprietățile s-au transformat în planete. Planeta Limbilor Orientale. Planeta Limbilor Clasice. Planeta Limbilor Germanice. Măi să fie! Oare ce or însemna toate acestea? Te uiți fascinat, iar unul dintre amicii tăi îi propune tipului timid să joace. Văzând că e vizibil panicat, te oferi să îl salvezi.

Jocul începe. Dai cu zarul și ajungi în dreptul Planetei Limbilor Germanice. Vrei sa o cumperi, dar observi că în locul clasicelor cărți cu bani, trebuie să tragi o carte pe care e scris ceva specific planetei pe care vrei să o cumperi. Tragi cartea și îți apare întrebarea „Sprechen Sie Deutsch?”. Te uiți mirat și dai din umeri. Pentru că nu ai știut răspunsul trebuie să stai o tură. Jocul continuă iar planetele se ocupă încet, dar sigur. Îți vine rândul. Dai iar cu zarul și treci la limită de închisoare.

Te apropii de Planeta Limbilor Romanice. Pe asta sigur o vei cumpara! Tragi cartea cu întrebarea „Cuvântul italian pentru „măr este…”. Hmm… Te gândești „Ar trebui să fie me…mel…mela! Ăsta e!” Ai răspuns corect și ai ocupat Planeta. Pfiuu… Noroc că ai învățat și tu ceva de la vărul tău care a stat doi ani in Italia.

Acțiunea e în toi. Toata lumea e curioasă cine va acapara întreg universul. Cu greu mai cumperi câteva planete, iar jocul se apropie de final. Până acum ai 4 planete și plătești chirie pentru încă două. Dacă ai reuși să le cumperi și pe acelea ai fi câștigător.

Mai arunci o dată zarurile, în speranța că vei putea să cumperi niște sateliți, pe care ulterior îi vei putea da la schimb pentru planetele care îți vor asigura succesul. Te uiți pe masă să vezi ce ți-a picat. Cinci căsuțe, iar a cincea îți arată că mai ai dreptul la o mutare. Muți pionul, agiți zarurile încă o dată. Șase căsuțe. 1, 2, 3, 4, 5, 6. Oh, nu! Închisoare! Dar stai! Încă poți vinde sau schimba proprietăți, iar întâmplarea face că ai cumpărat sateliții de care aveai nevoie. În timp ce ceilalți își mută pionii, tu îți pregătești strategia: „Dacă îmi schimb sateliții, pot lua planeta Limbilor Orientale. Iar apoi, dacă am noroc și 3 mutări magice, pot cumpăra și ultima planetă.” Zis și făcut. Îți vine rândul, faci schimbul și aștepți. Totul merge conform planului, până când inevitabilul se produce. Mai era doar un jucător până când puteai să îți faci mișcarea finală, însă ultima planetă a fost cumpărată de colegul de clasă pe care nu l-ai suportat niciodată și care pare că a măsluit zarurile, pentru că a condus tot jocul. Curat ghinion!

E târziu și trebuie să pleci acasă. Chiar dacă nu ai câștigat, te-ai distrat pe cinste. A doua zi ajungi din întâmplare pe strada Pitar Moș. La numărul 7-13 era mare zarvă. Te apropii curios să vezi ce se întâmplă. Se dau tigăi gratis? E Black Friday mai devreme anul ăsta? Toată lumea stătea în fața unor uși înalte pe a căror tăbliță scria „Facultatea de Limbi și Literaturi Străine”. Un afiș îți atrage atenția: „ADMITERE: preînscrierea se face până pe 20 iulie, iar înscrierea se face în perioada 3 – 20 iulie, în intervalul orar 10:00-16:00, de luni până duminică”.

            „Hmm… ar trebui să mă înscriu. Acum sigur voi învăța cum să rezolv acel joc de Monopoly.”

Free your heART

Inspirație.

Expirație.

Respirație.

Inspirație.

Artă.

Un scriitor inspiră sentimente din exterior și expiră cuvinte din suflet, inima i se eliberează de lanțuri și începe să zboare. Un pictor inspiră și el sentimente din exterior, dar nu expiră cuvinte, ci linii, pete de culoare, trăsături, imagini venite din minte și conectate la inimă.

Un scriitor se joacă cu vorbele. Jonglează cu expresii și cu figuri de stil, se alintă cu destinele personajelor sale și privește dincolo de cuvinte. Pentru el, cuvintele nu sunt doar grupuri de litere, sunt izvoare de sentimente; fiecare cuvânt stârnește o reacție, creează o alternativă, formează un context pe care numai cine este atent îl zărește.

Un scriitor nu citește prin cuvinte, ci prin imagini. Urmărește firul acțiunii cu un dispozitiv mintal și transformă orice secvență într-un teatru mic, cu un singur spectator. Personajele au chipuri, au voci, au suflet. Subiectul piesei este pus în scenă printr-un decor complet, controlat de același om care domină peste costumații, peste lumini și peste actori. Dar nu sunt date indicații verbale, ci didascalii transpuse sub forma structurilor incidente.

Un scriitor bun trebuie să facă cititorul să simtă tot ce simte el când scrie. Dacă scriitorul respiră, întreaga poveste respiră. El inspiră? Cititorii își țin respirația. Iar când expiră… magie.

Totuși, istoria spune că scriitorul, la începutul vremurilor, nu știa să scrie, ci să deseneze.

Cuvintele erau linii care, îmbinate, spuneau o poveste. Culorile săreau de pe o plansă pe alta la fel cum personajele își fac loc prin mulțime, împinse de la spate de destin. Erau doar imagini, dar vorbeau cât o mie de cuvinte.

Acum, pensula nu mai este stilou, ci un instrument de sine stătător care dă viață și celei mai întunecate perspective. Este o baghetă magică aflată în posesia unei ființe care poate călători prin întreaga lume din intimitatea propriei case. De altfel, pictorul inspiră speranță și expiră visuri conturate până la cel mai mic detaliu. Imposibilitatea este un cuvânt interzis, căci pânza susține doar ambiție și răbdare.

Pictorul își pune întrebări abstracte și se frământă în fața mulțimii de posibilități de transpunere a sentimentelor. Să fie prin linii? Dar prin simple culori? Poate prin ochi. Sau printr-un apus de soare. „Cum pot să fac inima privitorului să bată în același ritm cu a mea?”.

Răspunsul este simplu: prin curaj – curajul de a încerca, de a crea ceva, de a da viață unei povești ascunse adânc în interiorul tău. Curajul de a-ți urma inima.

Ca pictor, inima nu pompează sânge, ci aprozimativ 32 de nuanțe de roșu.

Ca scriitor, inima pompează „impulsuri regulate de viață”. 

Ție ce variantă ți se potrivește? Creezi în culori sau prin cuvinte? Fă-ți inima să zboare în oricare dintre cele două moduri și găsește-ți curajul să participi la LinguArt, o competiție artistică marca ASLS, bazată pe scriere și pe desen/pictură, care te va scoate din monotonie. Înscrierea se face prin completarea unui formular, iar conținutul depinde doar de tine. 

Formular de înscriere: https://bit.ly/3eM3npQ.

Perioada de înscriere: 27 aprilie – 6 mai.

Perioada de trimitere a lucrărilor: 6 mai – 20 mai (poți trimite maximum trei lucrări pentru fiecare categorie). De asemenea, o dată finalizate, lucrările vor fi trimise pe mail, către linguart@asls.ro.

Perioada de votare/jurizare: 20 mai – 27 mai. 

Bianca Matei, voluntar ASLS

La picnic cu studenții FLLS

Primăvara venise cu pași repezi, iar studenții Facultății de Limbi și Literaturi Străine au decis să realizeze un interviu cu elevii care doreau să se înscrie la această facultate. Interesant era faptul că aceștia erau cei care trebuiau să le adreseze întrebări studenților. 

Zis și făcut. Și-au dat întâlnire la stația de metrou Aviatorilor și au hotărât ca acest interviu să aibă loc în Parcul Herăstră, la picnic. Vremea era splendidă. 

Student: Ne bucurăm nespus că ați ajuns aici! Sperăm că vă place în București și că vă veți simți în largul vostru alături de noi. Acum să vină întrebările!         

Elev: Ei bine, voi sparge gheața punând următoarea întrebare: De ce FLLS? Din câte am înțeles, sunteți studenți în anii II și III. La ce concluzie ați ajuns după acești ani?

Student: FLLS din mai multe motive: pasiune pentru limbi străine, citit, scris și, nu în ultimul rând, pentru traduceri. După doi ani de FLLS, la secția de Traducere și Interpretare, am descoperit că îmi place foarte mult să traduc și nu aș fi crezut vreodată că m-aș pricepe atât de bine la asta. 

Student: În cazul meu, de exemplu, cititul a fost cea mai mare pasiune a vieții mele, așa că am ales secția Filologie. Depinde foarte mult de ceea ce îți place și este foarte important să te cunoști bine pe tine însuți.

Elev: Este adevărat că la finalul acestei facultăți oportunitățile de angajare sunt diverse?

Student: Da. Într-o lume pusă sub semnul globalizării, un absolvent al Facultății de Limbi Străine, care se presupune că știe cel puțin două limbi străine, își poate găsi cu ușurință un loc de  muncă, mai ales în marile orașe. Să nu mai spunem că tot ceea ce înseamnă limbi mai puțin cunoscute este foarte bine căutat. Poți lucra ca translator la o editură sau chiar la ambasadă, de exemplu.

Elev: Examenul de admitere este greu? Am văzut că aveți o colecție a subiectelor date în anii anterior. Ar trebui să îmi fac griji?

Student: Un mare NU pentru ambele întrebări. În principiu, acest examen este bazat pe gramatica limbii române sau pe creativitate. Nu ar trebui să vă faceți absolut deloc griji. În schimb, ar trebui din timp să vă pregătiți pentru examen, astfel încât să nu lăsați pe ultima sută de metri nici Bacalaureatul, nici Admiterea. Atât timp cât ești sigur pe tine și ai învățat, totul vine de la sine. 

Elev: Descrie sesiunea în trei cuvinte!

Student: Învață din timp! Nu lăsa pe ultima sută de metri nimic, deoarece vei avea mult mai multe materii decât în liceu și la fiecare vei susține examen. (oral sau scris) 

Elev: Da, acum lucrurile sunt mai clare. Vă mulțumim frumos!

Student: Acum că ai aflat secretele ce se ascund în spatele facultății, încă mai stai pe gânduri?

Elena Duțu, voluntar ASLS