Sambătă seara. Prieteni. Distracție. Tocmai ai luat bacul cu notă mare. V-ați strâns toți pentru a sărbători reușita de a trece de probele de foc ale examenului maturității, care acum par doar o comedie. În timp ce o sorbi din priviri pe a ta Zoe Trahanache, unul dintre prietenii tăi aduce Monopoly.

Te uiți mai atent și observi că nu e orice joc de Monopoly. Toate proprietățile s-au transformat în planete. Planeta Limbilor Orientale. Planeta Limbilor Clasice. Planeta Limbilor Germanice. Măi să fie! Oare ce or însemna toate acestea? Te uiți fascinat, iar unul dintre amicii tăi îi propune tipului timid să joace. Văzând că e vizibil panicat, te oferi să îl salvezi.

Jocul începe. Dai cu zarul și ajungi în dreptul Planetei Limbilor Germanice. Vrei sa o cumperi, dar observi că în locul clasicelor cărți cu bani, trebuie să tragi o carte pe care e scris ceva specific planetei pe care vrei să o cumperi. Tragi cartea și îți apare întrebarea „Sprechen Sie Deutsch?”. Te uiți mirat și dai din umeri. Pentru că nu ai știut răspunsul trebuie să stai o tură. Jocul continuă iar planetele se ocupă încet, dar sigur. Îți vine rândul. Dai iar cu zarul și treci la limită de închisoare.

Te apropii de Planeta Limbilor Romanice. Pe asta sigur o vei cumpara! Tragi cartea cu întrebarea „Cuvântul italian pentru „măr este…”. Hmm… Te gândești „Ar trebui să fie me…mel…mela! Ăsta e!” Ai răspuns corect și ai ocupat Planeta. Pfiuu… Noroc că ai învățat și tu ceva de la vărul tău care a stat doi ani in Italia.

Acțiunea e în toi. Toata lumea e curioasă cine va acapara întreg universul. Cu greu mai cumperi câteva planete, iar jocul se apropie de final. Până acum ai 4 planete și plătești chirie pentru încă două. Dacă ai reuși să le cumperi și pe acelea ai fi câștigător.

Mai arunci o dată zarurile, în speranța că vei putea să cumperi niște sateliți, pe care ulterior îi vei putea da la schimb pentru planetele care îți vor asigura succesul. Te uiți pe masă să vezi ce ți-a picat. Cinci căsuțe, iar a cincea îți arată că mai ai dreptul la o mutare. Muți pionul, agiți zarurile încă o dată. Șase căsuțe. 1, 2, 3, 4, 5, 6. Oh, nu! Închisoare! Dar stai! Încă poți vinde sau schimba proprietăți, iar întâmplarea face că ai cumpărat sateliții de care aveai nevoie. În timp ce ceilalți își mută pionii, tu îți pregătești strategia: „Dacă îmi schimb sateliții, pot lua planeta Limbilor Orientale. Iar apoi, dacă am noroc și 3 mutări magice, pot cumpăra și ultima planetă.” Zis și făcut. Îți vine rândul, faci schimbul și aștepți. Totul merge conform planului, până când inevitabilul se produce. Mai era doar un jucător până când puteai să îți faci mișcarea finală, însă ultima planetă a fost cumpărată de colegul de clasă pe care nu l-ai suportat niciodată și care pare că a măsluit zarurile, pentru că a condus tot jocul. Curat ghinion!

E târziu și trebuie să pleci acasă. Chiar dacă nu ai câștigat, te-ai distrat pe cinste. A doua zi ajungi din întâmplare pe strada Pitar Moș. La numărul 7-13 era mare zarvă. Te apropii curios să vezi ce se întâmplă. Se dau tigăi gratis? E Black Friday mai devreme anul ăsta? Toată lumea stătea în fața unor uși înalte pe a căror tăbliță scria „Facultatea de Limbi și Literaturi Străine”. Un afiș îți atrage atenția: „ADMITERE: preînscrierea se face până pe 20 iulie, iar înscrierea se face în perioada 3 – 20 iulie, în intervalul orar 10:00-16:00, de luni până duminică”.

            „Hmm… ar trebui să mă înscriu. Acum sigur voi învăța cum să rezolv acel joc de Monopoly.”

Share This