Salut! Este oficial perioada aia a lunii (nu, nu AIA) când te bombardează colegii cu întrebări peste întrebări legate de cursuri, teme, referate, deadline-uri, bibliografie, critică, numele profesorilor etc. iar tot ce poţi face e să ridici neputincios din umeri, murmurând un “Nu ştiu” timid pentru ca în secunda doi să întrebi şi tu la rândul tău pe altcineva care speri să aibă o vagă idee ce se întâmplă. Ai văzut vreodată o herghelie de cai drogaţi care se întrec cine aleargă mai repede? Dacă nu… unde-ai trăit până acum, serios? Oricum, ideea e că herghelia asta de cai buimaci se aseamănă foarte mult cu grupul de studenţi la început de sesiune – sunt la fel de dezorganizaţi, fiecare alergând în o mie de direcţii, cu ochii bulbucaţi şi roşii. Însă fii pe pace, eşti la locul potrivit – această mică listă te va ajuta să te lămureşti puţin în privinţa monstrului sesiunii şi, mai ales, cum îi poţi da de/în cap. Aşa că citeşte în continuare 😉 !

Hai întâi şi întâi să vedem clar ce e şi cu sesiunea asta. Un profesor, de exemplu, ţi-ar spune că e o perioadă de aproximativ 2 săptămâni (neincluzând presesiunea) când ai programate examene, tipic unul pentru fiecare materie pe care o studiezi, iar un student ţi-ar răspunde că e Iadul pe Pământ. Eh, vezi şi tu pe cine întrebi. Pentru mine este un rău necesar pentru că, vrei sau nu vrei, sesiunea se întâmplă. Examenele se ţin. Aşa că de ce să te împotriveşti? E ca şi cum ai încerca să ţii piept unei avalanşe, tu având la îndemână doar o folie dintr-aia de plastic cum îţi pun părinţii pe castroanele din pachet. Ai mai mult de câştigat dacă accepţi situaţia şi faci în aşa fel încât să ieşi cu capul sus!  Acestea sunt câteva sugestii din experienţa mea personală (sunt la a 5-a sesiune deja, a 7-a dacă le numeri şi pe cele de restanţe) precum şi din poveştile colegilor mei. Să începem, deci?

1.     Datele examenelor. Notează-ţi pe o foaie de hârtie, o bucată de carton, un şerveţel şterpelit din club toate datele examenelor şi când trebuie să predai referate sau orice ţi se mai cere în sesiune, apoi lipeşte-ţi-o în frunte. Nu glumesc! Ok, poate nu chiar pe frunte, dar pune foaia asta undeva la vedere, unde dai zilnic cu ochii gen fixată pe oglindă sau uşa dormitorului sau pe sticla de şampon ca să ai material nou de citit când mergi la toaletă. Pune-ţi alarma la telefon cu 2-3 zile înainte de fiecare examen şi în dimineaţa examenului ca să nu ai vreo surpriză neplăcută mai târziu.

2.       Materialele. Fă tot posibilul să strângi toate materialele deodată (de la cursuri la exerciţii, teme şi subiecte eventual), preferabil în format fizic –  adică ori le xeroxezi, ori le scoţi la imprimantă. Nu de alta, dar îţi garantez că dacă le ai pe calculator şi vrei să le citeşti, cu siguranţă o să îţi zboare mouse-ul pe Facebook, 9Gag, Vplay şi orice alt site care nu are nicio legătură cu ce încerci tu să studiezi. Dacă totuşi nu vrei să mă asculţi şi le ţii electronic, măcar deconectează-te de la net ca să nu fii tentată să cauţi pentru a 10a oară poze amuzante cu pisici. Ştiu, crede-mă că ştiu cât de greu e să apeşi pe butonul ăla malefic de Disconnect, însă e pentru binele tău. Şi al notelor tale. Şi al omenirii.

3.       Fă paşi mici. Uneori, cea mai grea parte a învăţatului e să te apuci când ai în faţă 500 pagini de tradus, încă 500 cu exerciţii şi vreo 3 romane care trebuie citite pentru următoarea zi. E uşor să te simţi descurajată de volumul imens de muncă aşa că e mai la îndemână să te ascunzi sub pătură cu o ciocolată şi propria ruşine. Însă lucrurile nu trebuie neapărat să fie aşa !  De exemplu, tehnica Pomodoro este foarte simplă şi de succes, având ca scop împărţirea şi eficientizarea maximă a timpului tău. Google it (dacă Google nu te satisface şi mai vrei detalii, îmi poţi scrie şi vorbim mai multe despre această metodă). O altă opţiune este ca, pentru fiecare 15 minute de lucru intens la temele tale fără nimic care să îţi distragă atenţia, doar concentrându-te asupra materiei, îţi oferi o pauză de 5 minute în care faci orice altceva în afară de învăţat. Nici măcar în direcţia generală a foilor să nu te uiţi! Dacă ai de făcut un referat, propune-ţi să scrii măcar primul paragraf după care o arzi aiurea timp de 10 minute. Apoi încă două paragrafe, iar pauză. Până la urmă nu o să mai ai nevoie de pauze pentru că o să intri în flow iar cuvintele vor curge pe tastatură ca mierea pe pâinea prăjită dimineaţa. Înainte să-ţi dai seama, ai 3000 de caractere şi nici măcar n-ai scris concluzia, wow!

4.       Dormi. Ăsta e unul din cele mai bune sfaturi pe care ţi le pot da. Nu pierde nopţi la rând încercând să toceşti cine ştie ce definiţii, pentru că nu le vei reţine, obosit fiind. Iar a doua zi te trezeşti irascibil şi iar nu reuşeşti să te concentrezi asupra materiei. Dacă mai adaugi şi panica de dinainte de examen, păi asta e, poţi să-ţi iei adio de la productivitate ca o femeie care îşi ia adio de la soţul ei înainte ca el să plece în război, ştiind că nu se mai întoarce.

5.       Destresează-te. Nu îmi pasă cum faci asta: ţopăie prin cameră, dă cu pumnii în pereţi, cântă în duş, aleargă, ţipă, plângi, râzi, ia în braţe colega de cămin, mângâie un căţeluş, mergi la cumpărături, fă popcorn şi uită-te la o dramă etc. Orice ai alege, asigură-te că e o activitate care te face fericită, că simţi cum te relaxează ca după un masaj dintr-ăla profi cu uleiuri cu nume greu de pronunţat. Şi, mai ales, recomand să faci zilnic asta pentru că, fără să-ţi dai seama, se strânge stresul şi te apasă greu pe umeri, te demotivează, pentru ca în final să te pună la pământ cu o lovitură de jiujitsu academic din care cu greu îţi revii. Aşadar, chiar şi în timpul sesiunii, nu uita de tine!

6.       Trecutul e trecut. Să zicem că ai dat deja un examen şi poate nu te-ai descurcat atât de bine pe cât ai fi vrut. Nu sta să te gândeşti prea mult la el, la ce-ai fi putut scrie de fapt sau cum ai fi putut schimba în aşa fel încât să îl treci cu nota dorită pentru că timpul pe care îl petreci cu gândul la ceva ce s-a terminat deja şi nu se mai întoarce e de fapt timp irosit, pe care l-ai putea folosi ca să te pregăteşti pentru următorul test. Aşa că, odată ce ai pus pixul jos şi ai predat foaia profesorului, ai grijă să îţi laşi în sală absolut orice gând legat de acel examen – nu-l căra după tine. Contează doar ce vei face în continuare. Încă un mic detaliu – fiecare materie e diferită, aşa că doar pentru că ai picat un examen nu înseamnă că şi la următorul va fi la fel. Şi opusul e valabil, doar pentru că la ăsta te-ai descurcat super bine, asta nu-ţi garantează succes şi la următorul. Totul depinde doar de efortul pe care-l depui aşa că nu te culca pe-o ureche (decât dacă urechea respectivă e foarte, foarte confortabilă. Sau nu.) Optimismul te poate ajuta foarte mult!

Ideile de mai sus sunt cele principale când vine vorba de sesiune, iar eu am observat că reapar în discuţiile cu colegii când inevitabil ne întrebăm unii pe ceilalţi „Ţi-ai învăţat?” Ştiu că toţi avem obiceiul ăsta să ne plângem cât de rău ne este, ce naşpa sunt materiile, că profesorii nu explică foarte clar, aşa că am ajuns să exagerăm de fapt magnitudinea sesiunii în sine. Cu riscul de a fi clişeică, îţi zic că nu e dracu’ atât de negru şi poţi face efectiv ORICE atâta timp cât 1. Îţi propui asta şi 2. Munceşti pentru asta. Atât. Astea ar fi cele două reguli de aur. Urmează-le, ai grijă să nu îţi pierzi motivaţia pe drum şi cu siguranţă te vei descurca foarte bine la examene, indiferent dacă eşti la prima sesiune sau la a zecea. Mult succes!

Share This