Voluntariatul: o activitate tot mai căutată în rândul tinerilor. „Dă bine la CV!” ar spune unele persoane. Dar oare așa să fie? Oare a face și altceva cu timpul tău liber se rezumă la o simplă experiență adăugată CV-ului? Noi credem că nu. Însă, pentru a ne convinge mai bine, astăzi vom sta de vorbă cu câțiva voluntari, pentru a desluși tainele care se ascund în spatele acestor albinuțe pline de energie. 

V-am atras atenția? Ei bine, iată ce spun studenții despre voluntariat:

  • Ce reprezintă pentru tine voluntariatul?

„Those who can, do. Those who can do more, volunteer.” Am găsit recent acest citat și nu puteam să exprim mai frumos de atât ceea ce înseamnă voluntariatul pentru mine. Privesc retrospectiv și văd o studentă timidă într-o mulțime de oameni faini. De la început am simțit că îmi voi găsi locul printre acești albăstrei și că urma să pornesc la drum către destinația mea finală: dezvoltarea.

  • Te-ai gândit vreodată oare cum ar fi arătat studenția fără voluntariat?

Da! Când încă erau posibile reuniunile fără restricții, mereu mă bucuram de ieșiri împreună cu prietenii din asociație. Aveam un sentiment foarte plăcut la finalul acestor întâlniri, și de multe ori începeam să mă întreb oare cum ar arăta viața mea fără ASLS. La capătul acestor gânduri se contura următoarea imagine: venită acasă de la facultate, obosită, deschid Youtube-ul și astfel toată atenția mea este distrasă de la teme și învățat. Clar nu este un ritm după care aș fi vrut să mă ghidez, în consecință, voluntariatul mă menține pe o linie dreaptă ce mă dirijează către succes. Anii de licență ar fi fost lipsiți de farmecul ce mă dezvoltă: fără provocările venite odată cu asociația, nu aș fi ajuns în punctul în care să fiu atât de sigură pe mine, să fiu mai încrezătoare ca niciodată și nu în ultimul rând, să vorbesc în fața unei mulțimi.

  • Ne poți face o paralelă între ASLS și alte asociații?

Când vine vorba despre voluntariat, cercetășia a fost primul meu contact cu acest aspect, care avea să reprezinte o parte foarte mare din viața mea. Făcând o analogie între ASLS și această asociație, una dintre diferențe este reprezentată de ierarhie. Dacă în Organizația Națională „Cercetașii României” delimitarea se realizează prin grupe de vârstă, adică cercetașii sunt împărțiți în Lupișori, Temerari, Exploratori și Seniori, în ASLS, sistemul vizează o oarecare meritocrație, în care avansarea în „grad” se realizează pe baza unor puncte acumulate. 

  • Ne poți împărtăși concluzii  referitoare la experiența ta ca voluntar? 

Consider că există doar beneficii în a fi voluntar: dezvoltare personală, uși deschise, prietenii pe viață și momente de neuitat. Fiecare experiență este diferită, dar concluziile nu se schimbă în nicio împrejurare. Cu toții ne vom regăsi pe melancolica scenă a despărțirilor la finalul acestor momente. Sunt recunoscător că sunt voluntar și așa voi fi mereu, pentru că drumul meu este acum presărat de abilități și cunoștințe noi, dar și de alte competențe folositoare pentru viitorul meu. 

Care sunt concluziile voastre de pe urma acestui studiu? Noi sperăm că sunteți convinși de frumusețea voluntariatului, ca experiență a studenției. Prin urmare, în momentele în care vă simțiți copleșiți de greul care vă presează, recitiți acest articol, și cu siguranță vă veți încărca cu forțe proaspete! Concluzia noastră este una simplă, citând un coleg drag nouă: „Change the world, be a volunteer!”

Share This

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home4/asls/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:52 Stack trace: #0 /home4/asls/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/asls/publ...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home4/asls/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 52