Poate că, pentru mulți, oportunitatea de a studia diferite limbi străine nu reprezintă un vis sau o opțiune viabilă pentru viitor. „Oare am făcut alegerea potrivită de a veni la această facultate?” Asta cred că e o întrebare care a stat pe buzele multora dintre noi în momente mai mult sau mai puțin dificile.

În această ediție a emisiunii, „Ce spun românii”, sau mai bine zis, „Ce spun studenții la FLLS”, am decis să pun în evidență experiențele studenților.

Încep prin a spune că, personal, cu siguranță nu m-aș fi văzut la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine cu ani în urmă. Visam, precum ceilalți copii, să fiu o actriță desăvârșită sau o avocată așa cum am văzut în seriale, dar, până la urmă, n-a fost să fie. Cum am ajuns aici? O pură întâmplare? O alegere făcută din pasiune? Poate puțin din amândouă.

Pripit sau nu, m-am orientat spre FLLS, înarmată cu o anume predilecție pentru citit și pentru limba engleză. Când a venit vorba de alegerea limbii B, lucrurile nu au fost așa intuitive. Germană? Spaniolă… sau poate italiană? Toate sunau bine, iar eu nu mă puteam decide. Într-un final, am ales româna. Dar româna nu e limbă străină! Am auzit replica asta constant, dar știusem că făcusem alegerea potrivită pentru mine, pentru că, aparent, anii de chin cu româna din liceu nu-mi fuseseră de ajuns. 

Acum, la un an de când mă aflam în poziția de candidat, după două interminabile sesiuni, vă întrebați dacă regret deciziile luate. Ei bine, deși obosită, oportunitatea de a fi student la FLLS m-a determinat să devin cea mai bună versiune a mea. A fost greu, n-o să mint. Eseuri și cărți la literatură, cursuri lungi și întortocheate la LEC și lacrimi vărsate peste bibliografia de la română, însă nu aș fi vrut să fie altfel. Poate că exagerez, dar facultatea asta a reprezentat cea mai grozavă alegere pe care aș fi putut să o fac.

Să nu credeți că am uitat! Așa cum am zis mai sus, am decis să revin și cu mărturiile a câtorva colegi legate de experiențele lor la diferite limbi:

„Am ales secția asta dintr-o pasiune pentru limba chineză care m-a făcut să doresc să continui cu această limbă orientală. Pot să spun că profesorii sunt minunați și fără ei nu cred că puteam să trec atât de frumos și lin peste acest an de facultate online. Cu toate că pare că nu e important, pe mine o interacțiune bună cu profesorii m-a ajutat extrem de mult în procesul de învățare și adaptare la noul stil academic.” – Maria Milostivu, anul I, Filologie, Chineză A – Română B

„Nu am știut mereu ce voi face pe viitor, dar știam cu siguranță că îmi doresc să învăț cât mai multe limbi. Am ajuns la Engleză – Spaniolă datorită tuturor melodiilor bachata pe care le ascultam. Engleza mi-a oferit mereu confort și eram deja obișnuită cu ea. Nu mă vedeam învățând altă limbă și mă bucur că am făcut alegerea corectă. Determinarea de a rămâne aici vine, în mare parte, din progresul pe care l-am făcut deja la limba spaniolă. Sunt încântată că mă pot uita la filme fără subtitrări și îmi pot fredona melodiile preferate.” – Miruna Popescu, anul I, Limbi Moderne Aplicate, Spaniolă B

„Anul acesta am absolvit facultatea, secția Filologie Engleză Germană și am decis să rămân tot aici la master, la MTTLC. Încă din perioada liceului am avut o pasiune pentru cărți și pentru cultura altor țări, astfel alegerea facultății nu a venit deloc ca o surpriză. Am întâlnit o grămadă de profesori care mi-au devenit modele de urmat, care mi-au demonstrat ce înseamnă să faci ceva din pasiune și pe care nu-i voi uita prea curând. După 3 ani plini de amintiri minunate privesc în urmă și îmi dau seama că am făcut cea mai bună alegere. Abia aștept să văd cum vor fi următorii 2 ani la master.” – Oana Minea, absolventă a secției Filologie Engleză A – Germană B

Toți am avut experiențe diferite în ceea ce privește facultatea, asta nu o neagă nimeni, însă astăzi dorim să evidențiem lucrurile pozitive, care ne-au adus împreună la Limbi Străine. Fie că vorbim de încercările noastre repetate de a deschide ușa din Pitar Moș, de ajutorul primit de la colegi la cursul ăla greu la Structura Limbii, fie că ne referim la seminariile de la ora 8 și plimbările spre metrou alături de colegii noștrii, putem cădea cu toții de acord că fără FLLS viața noastră ar fi fost complet diferită.

Share This

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home4/asls/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:52 Stack trace: #0 /home4/asls/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/asls/publ...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home4/asls/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 52