FLLS. Ai putea crede că acest acronim vine de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. Dar proiectul Zilele Porților Deschise va fi cel care va modifica total semnificația acronimului. Ne aflăm într-un tărâm legendar, în care se scriu epopei și se duc bătălii pe viață și pe moarte, iar însăși soarta omenirii depinde de forța care iese învingătoare în urma acestora – binele sau răul. Și în acest tărâm al FLLS-ului, Fermecatul Loc: de la Loki la Sisif, ne începem incursiunea mitologică.

Indiferent de cunoștințele pe care le ai despre istoria zeilor din mitologii precum cea germanică, romană, greacă, slavă sau asiatică, noi, studenții FLLS, aflați în ipostaza de adjuvanți, suntem gata să te însoțim în această călătorie inițiatică prin Fermecatul Loc. Cu toții am fost în locul tău la început, nedumeriți, debusolați, confuzi, dar și curioși să culegem cât mai multe informații despre ceea ce aveau să ne ceară Marii Zei pentru a putea trece cu bine prin probele de foc ale facultății.

Totuși, ce reprezintă aceste probe? De ce să le parcurgem și, mai ales, cum te poate ajuta trecerea prin această călătorie inițiatică? Fiecare zeu are nevoie de propria sărbătoare pentru a aduna și mai mulți discipoli care să îl venereze. Scopul evenimentului de față este de a te ajuta să alegi zeul potrivit pentru tine, fiecare fiind reprezentat de limbile de care dispune facultatea. Vor fi webinarii la care vor vorbi atât profesori cu experiență vastă în idolatrizarea anumitor zei, precum și unele în cadrul cărora veți comunica cu noi, adjuvanții, pentru a te pregăti cât mai temeinic spiritual pentru ceea ce urmează să trăiești în Fermecatul Loc.

La fel ca în orice mitologie antică, ne numim politeiști. Ceea ce înseamnă că poți alege să te închini mai multor zei, chiar din categorii diferite. În funcție de modul în care dorești să venerezi zeii, adică de programul de studii ales, va trebui să aduci diferite omagii acestora, pentru ca la final să ieși victorios, de cealaltă parte a tărâmului magic. Pentru a pune totul în perspectivă, le vom da zeilor numele generale de A și B.

La Filologie, vei avea de ales doi zei, A și B. Aceștia pot fi dintre cei mai diverși, întrucât această secție permite cea mai mare libertate de alegere. Va trebui să citești multă literatură pentru a intra în grațiile zeilor aleși, precum și să compui propriile texte, în care să le aduci zeilor omagii.

La Traducere și Interpretare, pe lângă cei doi zei principali pe care îi vei alege, mai ai de ales un zeu mai mic, C, pe care trebuie să îl slujești timp de doi ani. Aici, zeii pe care îi poți alege sunt mai puțini la număr, iar pregătirea ta ca discipol va consta în tălmăcirea vorbelor zeilor în domenii ce nu țin de literatură.

Cât despre Limbi Moderne Aplicate, lucrurile sunt puțin mai complicate. Deși aici trebuie să alegi un singur zeu, și anume zeul B, întrucât zeul A este întotdeauna Engleza, se mai adaugă și alte spirite, precum Economie, Informatică sau Drept.

Există și posibilitatea de a fi monoteist și de a alege Studiile Culturale drept program de studiu, program cu două subcategorii și anume Studii Americane și Studii Iudaice. Deși există posibilitatea de a alege un zeu B, acesta nu va fi venerat la fel de mult ca zeul A, care va fi Engleza sau Ebraica, în funcție de caz.

Astfel, panteonul FLLS cuprinde oportunități pentru toate preferințele și tocmai pentru a trece cu succes peste proba inițiatică cea mai grea, și anume alegerea zeilor cărora vrei să le dedici trei ani prețioși din viața ta și modul în care vrei să îi venerezi, trebuie să te pui la coadă încă de pe acum în fața porților Fermacatului Loc: de la Loki la Sisif, care te așteaptă cu brațele deschise să îi descoperi tainele.

Te așteaptă zei precum Loki, Thor, Odin din mitologia germanică, Zeus, Poseidon, Hades din cea greacă, Jupiter, Marte, Mercur din cea romană, Rod, Perun și Veles din cea slavă și chiar Brahma, Ghilgameș sau Amaterasu din cea orientală. Dacă vrei să descoperi ce divinitate ți se potrivește, precum și cum să mânuiești ciocanul lui Thor sau fulgerul lui Zeus, Zilele Porților Deschise este evenimentul ideal pentru orice neinițiat care dorește să descifreze enigmele inerente studenției la FLLS.

Share This