Inspirație.

Expirație.

Respirație.

Inspirație.

Artă.

Un scriitor inspiră sentimente din exterior și expiră cuvinte din suflet, inima i se eliberează de lanțuri și începe să zboare. Un pictor inspiră și el sentimente din exterior, dar nu expiră cuvinte, ci linii, pete de culoare, trăsături, imagini venite din minte și conectate la inimă.

Un scriitor se joacă cu vorbele. Jonglează cu expresii și cu figuri de stil, se alintă cu destinele personajelor sale și privește dincolo de cuvinte. Pentru el, cuvintele nu sunt doar grupuri de litere, sunt izvoare de sentimente; fiecare cuvânt stârnește o reacție, creează o alternativă, formează un context pe care numai cine este atent îl zărește.

Un scriitor nu citește prin cuvinte, ci prin imagini. Urmărește firul acțiunii cu un dispozitiv mintal și transformă orice secvență într-un teatru mic, cu un singur spectator. Personajele au chipuri, au voci, au suflet. Subiectul piesei este pus în scenă printr-un decor complet, controlat de același om care domină peste costumații, peste lumini și peste actori. Dar nu sunt date indicații verbale, ci didascalii transpuse sub forma structurilor incidente.

Un scriitor bun trebuie să facă cititorul să simtă tot ce simte el când scrie. Dacă scriitorul respiră, întreaga poveste respiră. El inspiră? Cititorii își țin respirația. Iar când expiră… magie.

Totuși, istoria spune că scriitorul, la începutul vremurilor, nu știa să scrie, ci să deseneze.

Cuvintele erau linii care, îmbinate, spuneau o poveste. Culorile săreau de pe o plansă pe alta la fel cum personajele își fac loc prin mulțime, împinse de la spate de destin. Erau doar imagini, dar vorbeau cât o mie de cuvinte.

Acum, pensula nu mai este stilou, ci un instrument de sine stătător care dă viață și celei mai întunecate perspective. Este o baghetă magică aflată în posesia unei ființe care poate călători prin întreaga lume din intimitatea propriei case. De altfel, pictorul inspiră speranță și expiră visuri conturate până la cel mai mic detaliu. Imposibilitatea este un cuvânt interzis, căci pânza susține doar ambiție și răbdare.

Pictorul își pune întrebări abstracte și se frământă în fața mulțimii de posibilități de transpunere a sentimentelor. Să fie prin linii? Dar prin simple culori? Poate prin ochi. Sau printr-un apus de soare. „Cum pot să fac inima privitorului să bată în același ritm cu a mea?”.

Răspunsul este simplu: prin curaj – curajul de a încerca, de a crea ceva, de a da viață unei povești ascunse adânc în interiorul tău. Curajul de a-ți urma inima.

Ca pictor, inima nu pompează sânge, ci aprozimativ 32 de nuanțe de roșu.

Ca scriitor, inima pompează „impulsuri regulate de viață”. 

Ție ce variantă ți se potrivește? Creezi în culori sau prin cuvinte? Fă-ți inima să zboare în oricare dintre cele două moduri și găsește-ți curajul să participi la LinguArt, o competiție artistică marca ASLS, bazată pe scriere și pe desen/pictură, care te va scoate din monotonie. Înscrierea se face prin completarea unui formular, iar conținutul depinde doar de tine. 

Formular de înscriere: https://bit.ly/3eM3npQ.

Perioada de înscriere: 27 aprilie – 6 mai.

Perioada de trimitere a lucrărilor: 6 mai – 20 mai (poți trimite maximum trei lucrări pentru fiecare categorie). De asemenea, o dată finalizate, lucrările vor fi trimise pe mail, către linguart@asls.ro.

Perioada de votare/jurizare: 20 mai – 27 mai. 

Bianca Matei, voluntar ASLS

Share This