Primăvara venise cu pași repezi, iar studenții Facultății de Limbi și Literaturi Străine au decis să realizeze un interviu cu elevii care doreau să se înscrie la această facultate. Interesant era faptul că aceștia erau cei care trebuiau să le adreseze întrebări studenților. 

Zis și făcut. Și-au dat întâlnire la stația de metrou Aviatorilor și au hotărât ca acest interviu să aibă loc în Parcul Herăstră, la picnic. Vremea era splendidă. 

Student: Ne bucurăm nespus că ați ajuns aici! Sperăm că vă place în București și că vă veți simți în largul vostru alături de noi. Acum să vină întrebările!         

Elev: Ei bine, voi sparge gheața punând următoarea întrebare: De ce FLLS? Din câte am înțeles, sunteți studenți în anii II și III. La ce concluzie ați ajuns după acești ani?

Student: FLLS din mai multe motive: pasiune pentru limbi străine, citit, scris și, nu în ultimul rând, pentru traduceri. După doi ani de FLLS, la secția de Traducere și Interpretare, am descoperit că îmi place foarte mult să traduc și nu aș fi crezut vreodată că m-aș pricepe atât de bine la asta. 

Student: În cazul meu, de exemplu, cititul a fost cea mai mare pasiune a vieții mele, așa că am ales secția Filologie. Depinde foarte mult de ceea ce îți place și este foarte important să te cunoști bine pe tine însuți.

Elev: Este adevărat că la finalul acestei facultăți oportunitățile de angajare sunt diverse?

Student: Da. Într-o lume pusă sub semnul globalizării, un absolvent al Facultății de Limbi Străine, care se presupune că știe cel puțin două limbi străine, își poate găsi cu ușurință un loc de  muncă, mai ales în marile orașe. Să nu mai spunem că tot ceea ce înseamnă limbi mai puțin cunoscute este foarte bine căutat. Poți lucra ca translator la o editură sau chiar la ambasadă, de exemplu.

Elev: Examenul de admitere este greu? Am văzut că aveți o colecție a subiectelor date în anii anterior. Ar trebui să îmi fac griji?

Student: Un mare NU pentru ambele întrebări. În principiu, acest examen este bazat pe gramatica limbii române sau pe creativitate. Nu ar trebui să vă faceți absolut deloc griji. În schimb, ar trebui din timp să vă pregătiți pentru examen, astfel încât să nu lăsați pe ultima sută de metri nici Bacalaureatul, nici Admiterea. Atât timp cât ești sigur pe tine și ai învățat, totul vine de la sine. 

Elev: Descrie sesiunea în trei cuvinte!

Student: Învață din timp! Nu lăsa pe ultima sută de metri nimic, deoarece vei avea mult mai multe materii decât în liceu și la fiecare vei susține examen. (oral sau scris) 

Elev: Da, acum lucrurile sunt mai clare. Vă mulțumim frumos!

Student: Acum că ai aflat secretele ce se ascund în spatele facultății, încă mai stai pe gânduri?

Elena Duțu, voluntar ASLS

Share This