Un vechi proverb ne spune că „Meseria e brățară de aur”. Astfel, apare întrebarea: „Ce poate fi mai nobil decât o muncă pe care o practici cu dedicare și conștiinciozitate?”. Cu toții ne dorim să ne croim un drum în viață care să ne ofere satisfacție atât din punct de vedere profesional, cât și personal.

Însă acest drum nu este mereu unul drept. Rareori se întâmplă ca jobul la care visăm să fie tocmai prima oportunitate care ne iese în cale în câmpul muncii. Fie că este vorba despre cerințele ridicate ale postului respectiv, lipsa noastră de experiență sau, pur și simplu, gusturile care se schimbă odată cu timpul, de-a lungul vieții ne aflăm într-o continuă perfecționare a parcursului nostru în ceea ce privește cariera.

Să ne imaginăm că suntem într-o mașină, în drum spre o destinație cunoscută doar vag, iar sistemul nostru de navigație ne mai joacă uneori și feste. Într-un astfel de drum, mereu vor exista opriri pe drum, devieri de la traseu, întoarceri neașteptate sau chiar obstacole ce ne-ar putea cauza să derapăm. Înconjurați fiind de atâta incertitudine, ce se poate face ca să ne asigurăm că, indiferent de viteza cu care conducem, vom ajunge acolo unde ne-am propus?

Răspunsul cert este că putem să ne înconjurăm de cât mai multe surse de informații, ce să care ne servească drept indicatoare pe care le întâlnim pe drum, menite să ne asigure că suntem pe drumul cel bun sau să ne indice calea pe care trebuie să o urmăm. Pentru astfel de indicatoare, ne putem lua ca reper un proiect care își propune să atingă exact acest scop, al sfătuirii persoanelor care doresc să se orienteze în carieră. 

În perioada 14-16 octombrie a avut loc Future Lab, unul dintre acele popasuri în proverbialul drum spre jobul pe care îl visăm. Însă ce presupune să iei parte la un asemenea proiect? Cum să ne lămurim mai bine, dacă nu ascultând părerile unora dintre cei care au dat viață acestuia.

„Future Lab este primul proiect în care am participat din postura de coordonator. Pot spune că a fost foarte special pentru mine și m-am străduit din răsputeri ca totul să iasă perfect. Am trecut prin multe suișuri și coborâșuri de-a lungul proiectului, dar sunt mândră de ce a ieșit. Chiar se vede diferența între un proiect fizic și un proiect online, cum am avut până acum din cauza pandemiei. Totuși, a fost o experiență minunată și mă bucur că am colaborat cu niște oameni care chiar sunt definiția cuvântului „echipă”. Mi-a făcut mare plăcere să coordonez acest proiect, deoarece am avut parte de un feedback pozitiv din partea participanților. S-a văzut că subiectul a fost de un mare interes pentru ei și am colaborat cu speakeri minunați care au făcut ca proiectul să fie un succes. Sunt foarte mulțumită de rezultatul final.” (Adelina Neagu – Coordonator Future Lab 2022)

„Din perspectiva de Asistent-Coordonator, pot spune ca am avut plăcerea să lucrez într-o echipa echipă extraordinar de dedicată, ordonată şi muncitoare, astfel că proiectul a fost un real succes după părerea mea. Totul a mers bine, ne-am bucurat de un număr mare de studenţi dornici să înveţe tainele antreprenoriatului şi de nişte speakeri super drăguți şi dedicaţi. Am fost o echipă extraordinar de bine pusă la punct şi implicată, atentă la detalii şi cu care mi-a făcut plăcere să lucrez. Pot spune ca primul meu proiect din postura de organizator a fost o experienţă extraordinară.” (Alexandru Spînu – Asistent Coordonator Future Lab 2022)                                                                

„Pot spune că îmi pare foarte bine că am venit. Azi am învățat super multe lucruri noi. Cred că fiecare dintre noi are câte ceva de învățat de la acest eveniment. Pentru cei care și-au făcut timp să vină, cu siguranță este un reper important în ceea ce privește alegerea profesiei.”                                                                           (Ana Văduva – Participant Future Lab 2022

„Proiectul a fost organizat superb. S-a văzut că echipa și-a dat silința în tot ceea ce au avut de făcut, de la alegerea speakerilor, până la amenajarea mesei cu prăjituri proaspete. Speakerii au fost absolut geniali. Mi-a plăcut foarte mult faptul că au și prezentat lucruri de-a dreptul fascinante, dar ne-au și făcut să ne simțim de parcă am sta la cafea cu un prieten vechi. În plus, aceștia mi-au ridicat moralul în ceea ce privește posibilitățile de angajare după terminarea facultății și, de asemenea, m-au motivat să muncesc mult mai mult pentru ceea ce îmi doresc. De aceea, pot spune că acest proiect m-a ajutat să îmi dau seama de cât și cum să lucrez, astfel încât să reușesc să ajung la performanțele dorite. 

Ca o concluzie, simt că participarea în cadrul acestui eveniment mi-a fost de mare folos, pentru că am auzit „în direct” gândurile, experiențele și obiceiurile unor persoane care merită, pentru performanțele obținute, tot respectul și admirația fiecăruia dintre noi.” (Ana Ion- Participant Future Lab 2022

Așadar, pentru studenți, intrarea pe piața muncii poate fi copleșitoare dacă nu știi unde să mergi, dar însă, pentru participanții la acest program, subiectele abordate reprezintă punctul de plecare pentru un job de vis. De la a analiza punctele forte și punctele slabe, la cântărirea carierei pe care și-o doresc, de la secretele interpretariatului, la secretele începerii unei afaceri, toate acestea contribuie în mod direct la crearea unei fundații concrete a ceea ce înseamnă un posibil loc de muncă, și o posibilă carieră. Share This