După ani petrecuți în pandemie ce s-au simțit ca decenii întregi, suntem în sfârșit înapoi la facultate fizic. Dar cum se simte acest lucru pentru cineva care tocmai ce a terminat liceul? E oare pregătit să facă parte din prima generație care va începe această nouă etapă a vieții departe de Zoom sau Google Classroom?
La început, pot fi cu siguranță copleșitoare mulțimea de oameni din oraș, atmosfera mereu alertă, precum și numeroasele lucruri administrative ce trebuie făcute la început de an: înmatricularea la secretariat, procurarea abonamentului de student pentru metrou, pregătirile de la cămin sau chirie. Știm că niciun început nu este ușor, dar, la fel cum pofta vine mâncând, așa o să vină și acomodarea cu haosul și forfota constantă a Bucureștiului.
În primele săptămâni, aplicații precum Google Maps sau Moovit probabil că vor fi cei mai buni prieteni ai proaspeților studenți, pentru a se putea orienta pe drumul spre facultate. Dincolo de facultatea propriu-zisă, există, totuși, multe alte aspecte ale studenției pe care le va experimenta fiecare student, precum petrecerile, fie ele la cămin sau în vreun club în centrul vechi, plimbările prin numeroasele parcuri, ieșirile de după cursuri, iar lista poate continua, în funcție de preferințele fiecăruia.
Deși acomodarea poate părea dificilă, tocmai inițiative precum „Freshers’ Week” sunt cele care vin în întâmpinarea tuturor aflați la început de drum. Cum se vede experiența acestui proiect din culise? Mărturiile membrilor Echipelor Coordonatoare ale edițiilor actuale și precedente, precum și a unui participant la una dintre ediții sunt răspunsul perfect la această întrebare.
„Ideea de a coordona proiectul Freshers’ Week FLLS alături de Cupri a venit într-un mod foarte neașteptat, imediat după ce hotărâsem să luăm un proiect mai mic, numai de o zi. Era ultima zi din cadrul Admiterii, încă haos și oboseală, moment în care noi ne-am decis la un proiect nu tocmai mic… Probabil că nu aș fi făcut-o fără ea, știam deja că o să îmi fie alături. Pentru mine este primul proiect în calitate de Coordonator, deci cu siguranță am greșit mult, dar am și învățat de două ori mai mult.
Am avut momente în care simțeam că nu dau suficient și că fac totul praf, din lipsă de experiență, dar se cunoaște când ai persoane importante care să te ghideze, să te facă să îți recapeți încrederea. Eram oarecum extenuate după Admitere, dar, cumva, reușești să îți aduni puterile când vezi numărul mare de boboci doritori să participe la activități. Deja putem spune că ne-am întâlnit cu ei, facem doar o continuare în etapa următoare.
Au fost lacrimi, stres, tot felul de impedimente, dar am învățat multe și am reușit să ne depășim limitele. Ne cunoaștem bine una pe cealaltă și alături de restul echipei am reușit să închegăm lucrurile, să punem totul în mișcare. Mereu am considerat că e ușor să organizezi un lucru pentru tine, dar când sunt implicate persoane din exterior, totul se schimbă. Intervin așteptări, păreri diferite, dorințe spuse sau nespuse. Totuși, eu sper să le îndeplinim pe toate până la final!”
(Oana Brichiuși – Coordonator Freshers’ Week 2022)
„Freshers’ Week este unul dintre proiectele mele de suflet. A fost primul proiect în cadrul căruia am făcut parte din echipa coordonatoare, în anul 2020, în postura de Asistent-Coordonator, anul următor fiind Coordonator al proiectului alături de Maria Macarov-Burnichi. Freshers’ Week m-a ajutat să văd cât de mult îmi plac proiectele, deoarece îmi place să lucrez cu diferite tipologii de persoane, să organizez evenimente și să văd cum pot depăși situații neprevăzute.
De asemenea, tot atunci am descoperit că îmi place să ajut și să reprezint studenții facultății noastre, lucru ce ulterior m-a ajutat să devin Student Reprezentant pentru Filologie și Asistent-Coordonator al departamentului Students’ Office. Cât despre impedimentele întâmpinate, cel mai mare a fost contextul epidemiologic, pentru că am fost nevoiți ca echipă să respectăm noile legi impuse și să ne adaptăm, păstrând distanța, purtând măști și alocând mai mult timp pregătirilor pentru a dezinfecta spațiile. În plus, când am fost Coordonatori, eu și Maki ne-am dorit să realizăm cât mai multe activități atractive, educative și folositoare pentru boboci, însă, din păcate, am fost nevoiți să anulăm o bună parte din activități.
Deși acest lucru a demotivat într-o oarecare măsură echipa, la final ne-am bucurat de reușite și de feedbackul pozitiv primit din partea studenților. Așadar, pot spune că am coordonat proiecte cu un grad de dificultate mai ridicat, însă nici Freshers’ Week nu este tocmai simplu, așa cum poate părea din exterior. O să îmi amintesc mereu experiențele din cadrul primului proiect și dacă oricine își dorește să afle și mai multe detalii din culise, sunt la un mesaj distanță.”
(Andreea Vasilache – Coordonator Freshers’ Week 2021)
„Fiind anul 1 și necunoscând pe nimeni la facultate (sau în tot Bucureștiul, de fapt) aveam un sentiment de teamă destul de mare față ce ce urma. Dar, participând la Freshers’ Week, am reușit sa aflu toate informațiile necesare de la fețe foarte prietenoase, care mi-au calmat temerile. De asemenea, prin Freshers’ Week mi-am întâlnit și actualul grup de prieteni, ce mi-au făcut viața în București mult mai plăcută.”
(Teo Dobrea – participant Freshers’ Week 2021)
Așadar, nu este un secret că fiecare ediție de Freshers’ Week vine cu dificultățile ei, dar și cu momentele ei memorabile, de care ne vom aduce aminte pe toată perioada studenției. Sunteți în mâini bune și de data aceasta. Vă așteptăm cu tot dragul să participați în număr cât mai mare și la ediția de anul acesta al proiectului, unde veți avea ocazia să vă cunoașteți din timp colegii, dar și să puneți întrebările care v-au stresat toată vara.
Ne vedem în curând!