Diversity este proiectul care ne arată cât de diferiți putem fi. Fiecare este perfect așa cum este, indiferent de rasă, religie sau orientare sexuală. De aceea, este important să ne acceptăm unul pe altul, să fim uniți ca și comunitate.

De ce spunem asta? Acceptarea este cel mai bun lucru pe care îl putem face ca membri ale acestei societăți. În această lume există oameni și oameni, de la cei care pot obține tot ceea ce își doresc, până la cei care nu își permit nici să se gândească la mai bine. Chit că sunt atâtea ierarhii sau trepte sociale, cu toții avem aceleași drepturi și trebuie să ne respectăm unul pe celălalt, fără diferențieri și favoritisme.

Acestea sunt doar câteva principii pe care acest proiect le susține, având drept slogan „Dreptul meu e și al tău”. Fiecare avem diverse nevoi și drepturi care trebuie îndeplinite, fără dar și poate, fiind necesare pentru un trai cât mai bun.

Diversity este promovat de către ASLS, deoarece a avut o importanță destul de mare de-a lungul timpului, organizându-se încă din anul 2014. În fiecare an am reușit să adunăm atâția studenți la dezbaterile noastre, fie că au fost fizice sau online, care s-au dovedit a fi de mare ajutor în viața cotidiană. Proiectul face parte din categoria celor ce au ca scop atât informarea, cât și responsabilizarea tinerilor despre anumite minorități sau grupuri sociale ale acestei lumi. În același timp, încurajează libera exprimare și eliminarea prejudecăților sau discriminării din jurul nostru și al celor apropiați. Deschiderea spre o asemenea mentalitate ne poate oferi multe de învățat și de câștigat.

Acum este ocazia perfectă să vă exprimați opinia despre tema diversității, chiar dacă pare un subiect destul de sensibil, unde veți primi răspuns la orice întrebare adresată. Nu se știe niciodată când o să fiți puși în fața unei astfel de situații, unde trebuie să luați o decizie importantă. De aceea, este bine să fiți mereu informați și să vă cunoașteți drepturile. 

Proiectul se va desfășura de-a lungul a patru zile, de data asta în format fizic. Este o bucurie pentru noi să anunțăm revenirea la normal, ceea ce ne oferă oportunitatea unei comunicări mai bune la întâlnirile noastre. În perioada precizată se vor aborda subiecte legate de diferențele dintre oameni, drepturile noastre ca adepți ai societății și diverse topice.

Așadar, te invităm în perioada 18-21 noiembrie la Casa de Cultură a Studenților din București să ne cunoaștem mai bine și să reflectăm ceea ce este esențial și necesar pentru omenire. De asemenea, nu uitați să completați formularul prin intermediul căruia vă puteți înscrie: https://url24.me/DHpJz.

În rândurile ce urmează, vom lăsa câteva cuvinte din partea organizatorilor:

„Când am participat prima oară la proiectul Diversity a fost în 2018, când am fost împinsă de la spate de câțiva prieteni care mi-au spus că va fi o experiență de neuitat. Oarecum sceptică pentru că aveam parțiale și balul bobocilor în acea perioadă, am zis totuși să-i dau o șansă, să merg măcar pentru o zi pentru a vedea despre ce e vorba. 

Nu exagerez când spun că de-a lungul proiectului mi-au dat lacrimile de emoții de mai multe ori. Am avut onoarea de a-l cunoaște pe președintele comunității surdo-mute din România, un domn extraordinar care ne-a vorbit despre toate problemele cu care se confruntă cei din comunitatea dânsului și ce putem face noi să ajutăm. 

Am văzut un film artistic realizat de un adolescent de etnie romă care a înfruntat mai multe prejudecăți decât înfruntă mulți oameni în viața lor. Am vorbit cu un speaker din cadrul comunității LGBT și l-am întrebat cum vede el evoluția deschiderii oamenilor față de comunitate în viitor, iar răspunsul său a umplut sala de speranță. Am aflat mai multe despre terapia prin căței, de la o doamnă profesoară de psihologie care ne-a și invitat să-i cunoaștem pe aceștia și să aflăm mai multe despre efectele lor de vindecare. Am aflat mai multe despre persoanele trans de la noi din România și lupta pe care o duc aceștia pentru a putea fi cine sunt cu adevărat. 

Au fost cu adevărat niște seri de neuitat la care mă gândesc cu drag acum în urmă, lucru care m-a și ambiționat să vreau să coordonez proiectul anul trecut unde am abordat subiecte precum orfelinatele de copii din România cu domnul Vișinel Bălan, am vorbit despre sindromul Tourettes cu Andrei Ungureanu (Omul cu Tourettes).

Totodată, am abordat arhetipurile clasice din filme și seriale care se centrează în jurul omului alb erou cu Tudor Georgescu (student la masteratul de studii britanice la noi la facultate), am avut un moment de improvizație care a destins atmosfera, realizat de trupa Iele, am discutat despre ce înseamnă LGBT în România cu George Ionesi din centrul Filia, am vorbit despre diversitate la locul de muncă cu Teodora Urjan, reprezentant P&G.

Mai mult, am avut un dialog foarte interesant cu Teleșpan despre viața acestuia și ce sfaturi ne dă dânsul nouă tinerilor studenți, și am încheiat cele 3 zile de foc cu fetele de la Reconectat: Cristina Petrescu Ghenea și Anca Niță, care ne-au vorbit despre body image și consecințele realității în care trăim.” – Lorina Hou, Coordonator Diversity 2021

„Experiența de a fi coordonator al proiectului Diversity este atât o plăcere, cât și o provocare, fiind prima ediție care se desfășoară fizic după mult timp. 

Contactarea speakerilor, punerea cap la cap a programului și a activităților au loc fără prea mari dificultăți, având și o echipă cu care sunt pe aceeași lungime de undă și fiind supravegheați de cineva cu multă experiență. 

Nu putem decât să sperăm că proiectul își va atinge scopul, și anume, ca lumea să plece de la proiect un pic mai informată, mai împăcată cu sine și mai deschisă la minte. 

Este un proiect extrem de important, pentru că își propune nu doar să arate majorității cât de importante sunt minoritățile, ci și că diferențele dintre noi sunt mult mai mici decât am crede.” – Beatris Lăcătuș, Coordonator Diversity 2022

Vă așteptăm în număr cât mai mare pentru a vă face vocea mai auzită!

 

Share This