Cum ar fi dacă?”, „Oare voi reuși?”, „Dacă nu sunt în stare?”. Aceste întrebări au fost și vor rămâne în continuare pe buzele tuturor elevilor speriați de prospectele unei viitoare facultăți, ce va determina, într-un fel sau altul parcursul pe care îl vor avea în drumul lor spre maturitate și independență. 

Nu-i așa că ați fi vrut întotdeauna să lăsați un mic mesaj pentru voi din trecut după momente importante, ca un gând bun că toate s-au aranjat așa cum trebuiau în cele din urmă? Din păcate, știm cu toții că acest lucru e imposibil. Însă, nu ar strica să ne gândim în retrospectivă și să vedem cum speranțele, dorințele noastre și clipele la care speram au ajuns, să devină realitate așa cum speram sau nu? 

 

Boboc: Îți amintești cu ce așteptări ai intrat la această facultate? Eu, personal, mă aștept ca după acești ani să pot stăpâni bine limbile pe care mi le-am ales. În plus, cred că voi întâlni oameni la fel de pasionați ca mine, voi lega prietenii și mă voi distra. Îmi doresc o studenție ca în filme și vreau ca acești ani să fie cei mai frumoși din viața mea. Experiența a fost așa cum mi-o imaginez eu momentan? 

Absolvent: Precum deja știi, am vrut mereu să stăpânesc o limbă la perfecție, tocmai de aceea am aplicat la FLLS. Pe lângă limbile străine în sine, mi-am dezvoltat mult și cultura generală și am reușit să aflu o mulțime de lucruri despre țările în care se folosesc limbile studiate. Este nevoie de multă muncă individuală pe lângă cursurile de la FLLS, dar, dacă știi cum să le îmbini și dacă ești cu adevărat dornic să înveți, chiar poți reuși. La nicio facultate nu este doar lapte și miere, dar, dacă știi cum să privești lucrurile, te vei descurca cu siguranță.

 

Boboc: Care sunt punctele forte ale facultății? Dar punctele slabe? Întrebarea aceasta este foarte importantă, m-ar ajuta să știu la ce să mă aștept. Din câte am văzut până acum, părerile sunt împărțite…sper că am făcut alegerea potrivită. 

Absolvent: În primul rând, profesorii sunt pregătiți din punct de vedere profesional, vei vedea că vei învăța câte ceva de la fiecare. De asemenea, varietatea de limbi străine și diferitele cursuri pe care le vei face în cei trei ani de facultate sunt menite să te ajute să aprofundezi limbile alese. O să ai momente grele, n-o să te mint. Nopți grele alături de cursuri în timpul sesiunii pentru că ai refuzat să te pregătești din timpul anului și o mulțime de cești de cafea. Însă, nu vei regreta nimic. Ce e important totuși de reținut aici este că toți avem parte de un parcurs diferit, așa că îți sugerez să mergi cu inima deschisă și să lași timpul să zboare. Îți vei forma singur părerile la un moment dat.

 

Boboc: Mulțumesc mult! Chiar începusem să mă descurajez din cauza unor păreri negative, dar și eu cred că cel mai bine este să aștept. Acum, cum sunt profesorii față de studenți? Ați simțit că v-au fost mentori în toți acești ani? Eu consider că, profesorii sunt cei mai importanți și că ei cumva îmi vor pava cu adevărat drumul către terminarea facultății.

Absolvent: Cu siguranță! Vei vedea că majoritatea profesorilor sunt dornici să ajute. Avem norocul să avem cadre didactice foarte bine pregătite, de la care chiar ai ce învăța. Desigur, nicăieri nu este perfect și există poate și mici excepții, dar, dacă înveți și lași profesorii să te ghideze, chiar poți evolua mult. Și chiar așa va fi. 

 

Boboc: Mă bucur foarte mult să aud asta! Și acum, poate întrebarea cel mai des pusă – Îmi voi găsi ușor un loc de muncă după finalizarea studiilor? Mi se par ofertante posturile pe care le pot ocupa având această facultate finalizată și sunt curios dacă voi reuși să lucrez acolo unde acum doar îmi imaginez.

Absolvent: Vei fi surprins să auzi că vei putea lucra și în timpul facultății și le vei îmbina chiar foarte bine, deoarece vei căpăta experiență. Angajatorii sunt dornici să lucreze cu studenți, implicit proaspăt absolvenți, iar limbile străine sunt la mare căutare în companiile de top și sunt și foarte bine plătite. Ce e și mai fain este că îți poți găsi cu ușurință un job în aproape orice domeniu, deci thumbs up pentru asta. Eu îți recomand să urmărești pagina de Facebook numită Joburi Limbi Străine, unde se postează foarte des diverse anunțuri și unde poți să găsești oportunități tare faine pentru dezvoltarea ta. 

 

Boboc: Cu siguranță voi încerca. Și o ultimă întrebare: care este cel mai bun sfat pe care mi-l poți oferi?

Absolvent: Încearcă cât mai multe lucruri noi, implică-te în cât mai multe activități și nu lăsa oportunitățile să treacă pe lângă tine. Învață până ajungi să fii mulțumit de tine, dar și distrează-te, deoarece facultatea nu e numai despre învățat. Trebuie doar să știi să găsești un echilibru între ele. Ideea e că nici nu ai să simți cum trec acești ani, vei intra acum pe ușa facultății în primul an, vei clipi o dată și te vei trezi că mâine dai examenul de licență. Încearcă doar să profiți la maxim de tot.

Ne-am dori ca interviul acesta să vă fi ajutat să vă faceți o primă impresie despre ce se întâmplă, pe larg, în culisele facultății noastre. Sperăm și că v-a purtat înapoi în timp și că v-ați adus aminte de toată experiența voastră la FLLS. Acum, boboceilori, cu toții vă urăm mult succes în această nouă etapă a vieții voastre, în care vă încurajăm să pășiți cu mult curaj, cu sufletul deschis și cu multă dorință de învățare! Iar pentru absolvenți, felicitări tuturor, sperăm ca drumul pe care îl veți alege mai departe să fie cel potrivit! 

Share This